Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΜΕΛΟΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΕΣ (ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕΛΕΤΙΝΙΑ)

Εδώ και 4 μήνες περίπου μ έχει πιάσει μια έντονη επιθυμία να βγάλω στην επιφάνεια το μαγειρικό μου ταλέντο,είτε στα γλυκά είτε στα φαγητά!

Γενικά μ αρέσει "η κουζίνα",αλλά λόγω έλλειψης χρόνου δεν ασχολιόμουν τόσο έντονα και περιοριζόμουν στα απαραίτητα...!
Εγώ το βρίσκω και εκτόνωση...απασχόληση του μυαλού μου  απ τις αρνητικές σκέψεις που μ απασχολούν τελευταία λόγω κρίσης...Έτσι μου βγήκε η δημιουργικότητα που έτσι κ αλλιώς στη ζαχαροπλαστική την έχω στο αίμα μου απ τον παππού μου τον Αντρέα τον λουκουματζή!!

Λοιπόν όταν μπω στην κουζίνα ξεχνάω να βγω!....γίνεται  πεδίο μάχης κυριολεκτικά!...Η απορία του Τάσου είναι ποιος θα τα φάει όλα αυτά...αφού εγώ είμαι σε περίοδο διατροφής....κ εκείνος τι να πρωτοφάει...Μα τ αγαπημένα μου πρόσωπα του λέω:οικογένεια και φίλοι!Εγώ δημιουργώ κ η  ευχαρίστησή μου είναι να τα απολαμβάνουν οι άλλοι...Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπω τις εκφράσεις τους από τις γεύσεις που γαργαλάνε τους ουρανίσκους τους!! Έχω φτιάξει αρκετά κ θέλω να  τα μοιραστώ μαζί σας,προς το παρών μια κ είναι επίκαιρα λόγω Πάσχα θα σας κεράσω ΜΕΛΕΤΙΝΙΑ τα Πασχαλινά γλυκά από τη Σαντορίνη.Αχ αυτή η Σαντορίνη!Την επισκέφθηκα το 1999 και με ΜΑΓΕΨΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!!Δεν έχω καταφέρει να ξαναπάω από τότε αλλά την έχω σε καρτ ποστάλ  στο χώρο της κουζίνας για να θαυμάζω καθημερινά την "άγρια ομορφιά"  της!!
Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΑΣ!
ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΑ!

  ΜΕΛΕΤΙΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ: ΖΥΜΗ
5ΟΟ γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ.μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200γρ. γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
ΓΕΜΙΣΗ:
600 γρ.φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη
1/2 φλυτζάνι θυμαρίσιο μέλι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας φρυγανιά
1/4 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
2 αυγά
1 αυγό για επάλειψη
 κανέλα για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με κουτάλι ή στο μίξερ.Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι προσθέτουμε μετά  τη μαργαρίνη σε κομματάκια ψυχουλιάζουμε με τα δάχτυλα (τρίβουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος).Κάνουμε λακούβα προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό τη ζάχαρη.Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη,την αφήνουμε 45 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας με αλέυρι όποτε είναι αναγκαίο ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλο.Με  κουπ πατ ή με ροδάκι κόβουμε δίσκους ζύμης 10 εκ.
Σε κάθε κομμάτι ακουμπάμε 1 κουτ γλ. γέμιση.Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά, τσιμπώντας τα,φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση. Εγώ τα έβαλα κ σε φόρμες για ταρτάκια.Τ' αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες, τ αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε στους 180 C για 25',να ροδίσουν.Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Η συγκεκριμένη δόση είναι για 35-40 κομμάτια αναλόγως το μέγεθος που τα φτιάχνουμε.




                                       ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ!!



ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Τι είναι Μεγάλη Εβδομάδα;
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!


Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα;
Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).


Τι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας;
Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».
Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ):
Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22):
Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ):
Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:
α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.
β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ):
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.
Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ):
Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα :
α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.
β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και
δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.


Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ):
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:
α) Τα πτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτιλισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού μας.

Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και βράδυ):
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ γιορτάζουμε:
α) την Ταφή Του Κυρίου και
β) την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Έτσι Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ (ημερολογιακά), τελούνται οι εξής ακολουθίες: Ακολουθία των Μεγάλες Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.
Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ημερολογιακά) ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου!
Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωϊ και νύχτα από τις 12.00 π.μ):
Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωϊ, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!
Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.
Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.

Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Αναστάσεως για όλους εμάς τους Πίστους;
Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση»! Ο Χριστός με την θέληση του (εκουσίως), έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς! Αυτό σημαίνει ότι δεν λυπούμαστε «μοιρολατρικά» για το Πάθος του, αλλά για τις δικές μας αμαρτίες και αφού μετανοιώνουμε ειλικρινώς μπορούμε την αντικειμενική σωτηρία που χάραξε ο Χριστός να την κάνουμε και υποκειμενική - προσωπική σωτηρία!

ΠΗΓΗ:http://agioritis.pblogs.gr/2010/02/h-megalh-ebdomada.html