Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013


 Το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι


Ξεκινάει την Κυριακή το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι

Φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής

Τα 20ά του γενέθλια γιορτάζει φέτος το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, οι εκδηλώσεις του οποίου ξεκινούν επίσημα την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και κορυφώνονται με τη Μεγάλη Παρέλαση στις 17/3.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη, δημοφιλέστερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, περνώντας όχι μόνο τα σύνορα του νησιού, αλλά και της χώρας.

Το φετινό θέμα του καρναβαλιού είναι «20 χρόνια Μύθοι». Στις δύο αυτές δεκαετίες, ο θεσμός διατήρησε την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του, παραμένοντας πιστός στους στόχους και τις αξίες του. Το σύνολο των ομάδων που συμμετέχουν, έχει επιλέξει να πορεύεται αυτόνομα, χωρίς να επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση των αρμάτων, του θέματος ή των στολών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα, η διοργάνωση του 2013 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων-καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000.

Το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, ως κορυφαίο πολιτιστικό και ψυχαγωγικό γεγονός, είναι δεμένο άρρηκτα με τον κοινωνικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου, ενώ αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά από κοινωνικές δράσεις. Έχει χαρακτηριστεί και ως το «Πράσινο Καρναβάλι», δεδομένου ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί γνώμονα για την κάθε ενέργεια που γίνεται κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων: οι ομάδες κατασκευάζουν τα άρματα και τις στολές σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ μετά το τέλος του καρναβαλιού, όσα υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, ανακυκλώνονται.

Η έναρξη (24/2) θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών στην καρδιά της Παλιάς Πόλης και για πρώτη φορά φέτος, η έναρξη θα έχει ως κέντρο αναφοράς μια μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, ώστε να στηριχτούν το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου που βοηθά τους άπορους μαθητές.


Καρναβάλια στην ΕλλάδαΠατρινό Καρναβάλι[Περιοχή: Πελοπόννησος, Δήμος Πάτρας]
Διασκέδαση και ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της αποκριάς στην Πάτρα. Ένα από τα γνωστότερα καρναβάλια παγκοσμίως ντύνει την πόλη κάθε χρόνο με ζωηρά χρώματα και την φέρνει κοντά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ξεκίνησε από έναν απλό αποκριάτικο χορό.
Η συμμετοχή είναι τεράστια αφού όπως προαναφέραμε υπάρχει συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και το κλίμα γίνεται ακόμα....
Περισσότερα...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι[Περιοχή: Κρήτη, Δήμος Ρεθύμνου]
Ίσως ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια της Ελλάδας, το καρναβάλι του Ρεθύμνου διοργανώνεται κάθε χρόνο με πολύ μεράκι και φαντασία. Άρματα, άμαξες, χιουμοριστικές μεταμφιέσεις και κάθε λογής πρωτότυπες ιδέες παρελαύνουν μπροστά στους χιλιάδες επισκέπτες. Το βράδυ γίνεται η κορυφαία συγκέντρωση όλων των αρμάτων και ακολουθεί ξέφρενο πάρτι....
Περισσότερα.....
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Καρναβάλι και Κούλουμα στο Διαβολίτσι[Περιοχή: Μεσσηνία, Δήμος Ανδανίας]
Θα γίνει παρέλαση αρμάτων σατιρίζοντας την καθημερινότητα, την πολιτική, κοινωνικά θέματα, Ακόμη η παρέλαση θα συνεχιστεί με μασκοφόρους κλόουν, ξυλοπόδαρους κ.λ.π., δίνοντας μια άλλη διάσταση σε επίκαιρα θέματα που θα σας διασκεδάσουν με το δικό τους τρόπο.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το άναμα της φωτιάς και το κάψιμο του καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία....
Περισσότερα.....
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Το καρναβάλι της Ξάνθης[ Περιοχή: Θράκη, Δήμος Ξάνθης]
Εξαιρετικά φαντασμαγορικό είναι το καρναβάλι της Ξάνθης όπου διεξάγεται σε Latin ρυθμούς. Εκτός από την παρέλαση με τα άρματα, γίνονται θεατρικές παραστάσεις που υποδηλώνουν την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου.
Ένα τοπικό έθιμο της Ξάνθης είναι το κάψιμο του "Τζάρου" την τελευταία Κυριακή, στην γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου μέσα σε φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Το καρναβάλι της Ζακύνθου[ Περιοχή: Επτάνησα, Ζάκυνθος]
Εξίσου διασκεδαστικό με αυτό της Κεφαλονιάς όπου κυριαρχούν αυτοσχέδιοι χοροί και θεατρικά που παίζονται στις πλατείες από μασκαρεμένους άνδρες. Την Κυριακή γίνεται η περιφορά του Καρνάβαλου και η πολύ χιουμοριστική "κηδεία της Μάσκας", με τους θλιμμένους συγγενείς να την οδηγούν σε απρόοπτες εξελίξεις.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Το καρναβάλι της Κεφαλονιάς[ Περιοχή: Επτάνησα, Κεφαλονιά]
Χαρακτηριστικό γνώρισμα για τα Ιόνια νησιά η παρέλαση της φιλαρμονικής, τα άρματα και τα χορευτικά. Βασίζεται στη λατρεία του θεού Διόνυσου. Στην αρχαιότητα ήταν η μοναδική ευκαιρία των γυναικών να βγουν έξω μεταμφιεσμένες και να γλεντήσουν. Το καρναβάλι της Κεφαλονιάς έχει επηρεαστεί από τα έθιμα όσων καταπατούσαν το νησί π.χ. Άγγλους, Γάλλους, Βενετούς. Για παράδειγμα κάποιους από τους χορούς που συνηθίζονται όπως η "καντρίλια". Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια από τις δύο διοργανώσεις είναι η καλύτερη. Η γιορτή ολοκληρώνεται με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Το καρναβάλι της Νάουσας[Περιοχή: Περιοχή: Μακεδονία, Νάουσα]
Το καρναβάλι της Νάουσας γιορτάζεται με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την παράδοση. Πρόκειται για την ετοιμασία των χειροποίητων στολών και της διαδρομής που οι καρναβαλιστές θα ακολουθήσουν.
Την τελευταία Κυριακή ακολουθεί μεγάλο φαγοπότι, αφού γεμίζουν οι δρόμοι με γλυκίσματα και παραδοσιακά εδέσματα. Το φαγοπότι συνεχίζεται μέχρι την επομένη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Το καρναβάλι της Σκύρου[ Περιοχή: Σποράδες, Σκύρος]
Οι Σκυριανές Απόκριες ξεχωρίζουν γιατί αποτελούνται από τρεις διαφορετικές μεταμφιέσεις, του "γέρου", της "κορέλας" και του "φράγκου". Πρόκειται για πολύ παλιό έθιμο όπου οι ενδυμασίες είναι χειροποίητες. Οι τρεις αυτές ομάδες συμμετέχουν σε ένα ξέφρενο χορό υπό τους ήχους κουδουνιών που κρέμονται από τους "γέρους" και τα σφυρίγματα των κοχυλιών που κρατούν οι "φράγκοι". Οι γιορτή κρατάει όλο το βράδυ και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Το καρναβάλι της Άμφισσας[ Περιοχή: Στερεά Ελλάδα, Αμφισσα]
Η "νύχτα των φαντασμάτων" πρωταγωνιστεί το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα όπου οι "κουδουνάδες" προσπαθούν να ξορκίσουν τα πνεύματα που ταλαιπωρούσαν κατά την παράδοση τους βυρσοδέψες της περιοχής. Την επόμενη μέρα το πρωί διοργανώνεται γλέντι στην πλατεία της Ιτέας και στη συνέχεια ακολουθεί η καθιερωμένη παρέλαση των αρμάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Το καρναβάλι στα Ιωάννινα[ Περιοχή: Ηπειρος, Ιωάννινα]
Κάθε μέρα της Αποκριάς είναι διασκεδαστική αλλά αυτή που ξεχωρίζει είναι η τελευταία Κυριακή της όπου όλες οι γειτονιές ανάβουν τις "Τζιαμάλες". Πρόκειται για τεράστιες φωτιές όπου γύρω τους στήνεται μεγάλο γλέντι με χορό, φαγητό και τσίπουρο. Μεγάλες εστίες φωτιάς ανάβουν σε κάθε γειτονιά από τους κατοίκους και όσοι θέλουν περιφέρονται από γειτονιά σε γειτονία και το γλέντι με το πέρασμα της ώρας όλο και φουντώνει.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Το καρναβάλι της Κοζάνης[ Περιοχή: Μακεδονία, Κοζάνη]
Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Κοζάνης ξεκινούν την προετοιμασία του "Φανού", ένα έθιμο που έχει ρίζες από την τουρκοκρατία.
Οι Φανοί αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης για τους υπόδουλους Έλληνες όπου συνεννοούνταν και έπαιρναν αποφάσεις κατά την επανάσταση του 1821. Έτσι μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί η εκδήλωση αυτή και γίνεται με μεράκι και αγάπη από τους κατοίκους.
Γύρω στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης ανάβει ο πρώτος Φανός από το Δήμαρχο. Γύρω του στήνεται μεγάλος χορός και ξέφρενο γλέντι. Στη συνέχεια ακολουθούν οι φανοί άλλων περιοχών και όλοι οι παρευρισκόμενοι μπαίνουν στο κλίμα της Αποκριάς.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Το καρναβάλι του Μοσχάτου[ Περιοχή: Αττική, Δήμος Μοσχάτου]
Χρονολογείται μόλις από το 1987 αλλά παρόλα αυτά έχει καταφέρει να γίνει αρκετά δημοφιλές και να έχει τη μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών από τα υπόλοιπα καρναβάλια της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών.
Κάθε χρόνο φιλοξενεί καλλιτέχνες για όλα τα γούστα και βραζιλιάνες χορεύτριες που μετατρέπουν το καρναβάλι σε Latin Party!
Πολλές φορές συμμετέχουν αντιπροσωπείες καρναβαλιστών από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο!
Η προετοιμασία ξεκινά από το φθινόπωρο και οι εκδηλώσεις διαρκούν 20 μέρες
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

PHGH!http://www.hotelsline.gr