Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

....Κ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ






ΠΡΙΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ....

Τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν άλλες κάποιες άλλες γιορτές, που γίνονταν κάθε χρόνο σ ολόκληρη την  Ευρώπη:

Στην Αρχαία Ρώμη, μεταξύ 17 και 24 Δεκεμβρίου, συνέβαινε κάτι πολύ περίεργο.Οι σκλάβοι διέταζαν τ΄αφεντικά τους, που ήταν υποχρεωμένα να τους σερβίρουν!!

Καθάριζαν τα σπίτια τους κ τα στόλιζαν με ου και κλαδιά από έλατο.

Τιμούσαν  επίσης το θεό Μίθρα. Στις 25 Δεκεμβρίου θυσίαζαν ταύρους και σκόρπιζαν το αίμα τους στις καλλιέργειες.Πίστευαν ότι έτσι η γη γινόταν πιο εύφορη και οι σοδειές πλουσιότερες.
Στη Σουηδία τη Νορβηγία και τη Δανία στα αρχαία χρόνια λάτρευαν το Θεό των Κεραυνών.Ο θεός αυτός απεικονιζόταν σε μια άμαξα την οποία έσερναν τράγοι.Έτσι οι άνθρωποι τοποθετούσαν στα σπίτια τους έναν αχυρένιο τράγο, έθιμο που κρατούν ακόμη και σήμερα.
************                      *******************                  *****************
ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ....

Την Παραμονή των  Χριστουγέννων όλος ο κόσμος γιορτάζει.Σε κάθε χώρα όμως με διαφορετικό τρόπο.Όλη η οικογένεια-γιαγιάδες, παππούδες, γονείς και  παιδιά- μαζεύονται τρώνε και τραγουδούν.


Σε κάποιες χώρες την Παραμονή των Χριστουγέννων οι άνθρωποι κόβουν ένα μεγάλο κομμάτι από το κορμό ενός γερού δέντρου. Τα παιδιά το στολίζουν με γκυ και το μεταφέρουν στο σπίτι,εκεί ο αρχηγός της οικογένειας το βρέχει με λάδι ή ρακί το τοποθετεί στο τζάκι και το ανάβει.


Το παμπάλαιο έθιμο της Φάτνης του Χριστού οφείλεται στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.
Ένα βράδυ ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης οργάνωσε μια αναπαράσταση της γέννησης του Ιησού με τη βοήθεια των χωρικών και των ζώων.Ένα μωράκι που παρίστανε τον  Χριστό  ήταν ξαπλωμένο σε μια φάτνη ανάμεσα σ ένα αρνάκι και μια αγελάδα.Οι κάτοικοι του χωριού κρατούσαν
 λαμπάδες και φανάρια για να φωτίζουν τη σκοτεινή νύχτα.Αυτό το έθιμο διατηρήθηκε κ από άλλους ιερείς και διαδόθηκε σε όλες τις εκκλησίες.Οι πραγματικοί άνθρωποι της αναπαράστασης αντικαταστήθηκαν σιγά-σιγά από αγαλματίδια, φτιαγμένα από κερί ή πηλό

Οι Γάλλοι έχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης Φάτνης.Κάποτε έφτιαξαν μια φάτνη  που είχε μήκος ενός χιλιομέτρου.Κάθε χρόνο τη νύχτα των Χριστουγέννων μπροστά στο Δημαρχείο στήνεται μια τεράστια τέντα που σκεπάζει μια φάτνη.Η φάτνη αυτή προέρχεται από διαφορετική χώρα κάθε χρόνο.


ΠΟΙΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΔΩΡΑ;

1) ΜΗΠΩΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ;
Στις περισσότερες χώρες οι γιορτές των Χριστουγέννων ξεκινούν από την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου κ τελειώνουν την ανήμερα των Θεοφανείων,στις 6 Ιανουαρίου.Για μας τους Έλληνες ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των φτωχών κ των ναυτικών.
Για τους Καθολικούς ο Νικόλαος ήταν ένας πολύ γενναιόδωρος επίσκοπος, με κόκκινα ράσα και μίτρα στο κεφάλι.Έφτανε με τη συνοδεία του στις πόλεις και στα χωριά κ μοίραζε δώρα.
Ο Άγιος Νικόλαος είχε μεγάλη αδυναμία στα παιδιά και ήταν γνωστός για τα θαύματα που έκανε για να βοηθήσει φτωχά και δυστυχισμένα παιδιά.                                
Στις 6 Δεκεμβρίου στο Βέλγιο, σε κάποιες χώρες της Γερμανίας,της Ελβετίας,της Γαλλίας,και της Ολλανδίας, σύμφωνα με την παράδοση, τα δώρα των παιδιών τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος.

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ένας άλλος μύθος διηγείται την καλοσύνη που έδειξε ο Άγιος Νικόλαος στα πεινασμένα παιδιά μιας μεγάλης πόλης.
Ο Άγιος μάζεψε λαχανικά, φρούτα και σιτάρι τα φόρτωσε όλα πάνω  σ ένα  μεγάλο πλοίο με γαλάζια πανιά και σάλπαρε για την πόλη.Όταν έφτασε στην πόλη, μοίρασε στα σπίτια από ένα σακί σιτάρι κ ένα καλάθι με φρούτα.Τα παιδιά ήταν πολύ ευτυχισμένα.Από τότε λέγεται πως οΆγιος κατεβαίνει στην Γη κάθε χρόνο και φέρνει δώρα στα παιδιά.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ:
Τα μικρά παιδιά στην Ολλανδία ξέρουν πως ο Άγιος Νικόλαος κατοικεί στην Ισπανία μαζί με τον πιστό του ακόλουθο, τον Πέτρο.Μαζί φτάνουν στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας το Άμστερνταμ, μ ένα μεγάλο πλοίο στις 6 Δεκεμβρίου. Όλο το χρόνο ο Άγιος σημειώνει τις καλές και τις κακές πράξεις των παιδιών, ενώ ο βοηθός του ετοιμάζει τα δώρα.
Τον Άγιο και το βοηθό του υποδέχονται στο λιμάνι, ο δήμαρχος κ η βασίλισσα. το κεφάλι του υπηρέτη είναι καλυμμένο με στάχτη, γιατί αυτός  είναι που περνάει μέσα από τις καμινάδες, για ν αφήσει τα δώρα στα παιδιά.Διασχίζει την πόλη  πάνω  στο  λευκό του  άλογο ενώ γύρω του τα παιδιά ξεσπούν σε φωνές χαρές και γέλια.Είναι μια ευτυχισμένη μέρα για όλους τους μικρούς Ολλανδούς, που θα πάρουν πολλά δώρα.Ο Άγιος δεν ξεχνά ποτέ να επισκεφθεί όλα τα άρρωστα παιδάκια.
Τα παιδιά ψάχνουν όλο το  σπίτι για να βρουν τα δώρα και να διαβάσουν τα ποιηματάκια που τα συνοδεύουν.Εκείνη τη μέρα όλοι οι Ολλανδοί ανταλάζουν δώρα.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Στην Αυστρία ο Άγιος Νικόλαος συνοδεύεται από τα "Κράμπους".Είναι κάτι παράξενα πλάσματα που τιμωρού τα ανυπάκουα παιδιά.
Στη Σλοβακία ο Άγιος με τη βοήθεια  ανθρώπων που φορούν μάσκες, διώχνει  το θάνατο από τις πόλεις και τα χωριά.Το θάνατο παριστάνει ένας άνθρωπος, που είναι ντυμένος φάντασμα και κρατάει δρεπάνι.
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Στις 5 Δεκεμβρίου το βράδυ σ ένα χωριό της Ελβετίας ο Άγιος βγαίνει στους δρόμους.Οι ακόλουθοί του χτυπούν τα μαστίγια στον αέρα,για να διώξουν τα κακά πνεύματα.Ύστερα έρχονται άντρες ντυμένοι στ άσπρα, κουνώντας τεράστια κουδούνια.Οι κάτοικοι γιορτάζουν όλη τη νύχτα.

2)ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ;

Σε μερικές περιοχές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας πιστέυουν πως ο μικρός Χριστός είναι αυτός που φέρνει τα δώρα στα παιδιά.Το μικρό Χριστό παριστάνει ένα κοριτσάκι περίπου δέκα χρονών, ντυμένο στ΄άσπρα. Στους ώμους της πέφτει ένα άσπρο πέπλο, που το συγκρατεί μια μικρή κορώνα στην κορυφή του κεφαλιού.Πίσω της στέκεται ο πατέρας Μπαμπούλας (που λέγεται Χανς Τραπ) και κουβαλάει στην πλάτη του ένα καλάθι γεμάτο παιχνίδια.Στο χέρι του κρατάει μια χούφτα κλαδάκια, για να τιμωρεί μ αυτά τα ανυπάκουα παιδιά.
Ο μικρός Χριστός ή Κριστκίντελ σιγά-σιγά παραχωρεί τη θέση στον Άγιο Βασίλη, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

3)ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ;

Στην Σουηδία ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται "Ζουλ Τόμτε" που σημαίνει νάνος των Χριστουγέννων".Ο μικρός ανθρωπάκος βγήκε από τις λαϊκές ιστορίες κ  παραδόσεις.Δεν είχε σχέση με τα Χριστούγεννα και τα δώρα εκτός από ότι το βράδυ των Χριστουγέννων κάθε οικογένεια του άφηνε  έξω απ την πόρτα το φαγητό,για να τον ευχαριστήσει, ώστε να προστατεύει το αγρόκτημα.Από τότε που μια ζωγράφος του έδωσε τη μορφή που βλέπετε στην εικόνα, έγινε το σύμβολο των Χριστουγέννων στη Σουηδία.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: σε όλες τις χώρες, έχει περίπου το ίδιο όνομα "Πατέρας των Χριστουγένων". Στην Αγγλία τον ονομάζουν " Φάδερ Κρίστμας", στις Η.Π.Α. "Σάντα Κλάους", στην Ιταλία "Μπάμπο Νατάλε" και στη Γερμανία Βάιναχτσμαν.
Ο Άγιος Βασίλης είναι ο απόγονος του Αγίου Νικολάου. Όταν οι Ολλανδοί εγκαταστάθηκαν στις Η.Π.Α.,το όνομα "Σάντα Κλας" που σημαίνει  " Άγιος Νικόλαος" στα ολλανδικά, έγινε "Σάντα Κλάους".Οι Αμερικανοί άλλαξαν την εικόνα του Άγιου Βασίλη και τον έκαναν έναν χοντρό, συμπαθητικό παππού με φουσκωτα μάγουλα, ντυμένο στα κόκκινα με μια άσπρη, μακριά γενειάδα που ανεμίζει στον αέρα.Ταξίδευε καθισμένος πάνω σ ένα έλκυθρο που το έσερναν τάρανδοι.Έτσι γεννήθηκε  ο Άγιος Βασίλης που ξέρουμε σήμερα.

ΓΑΛΛΙΑ:Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ : Ο Άγιος Μαρτίνος είναι ένας από τους γνωστούς αγίους στη Γαλλία.Ο μύθος λέει πως ΄Άγιος Μαρτίνος έχασε μια μέρα το γάϊδαρό του στους αμμόλοφους κ ότι τα παιδιά κρατώντας φανάρια τον ξαναβρήκαν μέσα στο σκοτάδι.Για να τα ανταμείψει ο Άγιος Μαρτίνος μετέτρεψε τις καβαλίνες του γαϊδάρου σε γλυκά.Κάθε χρόνο, οι μικροί μαθητές στις βόρειες περιοχές της Γαλλίας φτιάχνουν πανέμορφα φανάρια από ζαχαρότευτλα και πηγαίνουν στους αμμόλοφους,για να βρουν τον Άγιο Μαρτίνο και το γάϊδαρό του. Μετά, κάνουν παρέλαση στους δρόμους της πόλης κ ο κόσμος τους δίνει γλυκά κουλούρια.

ΑΜΕΡΙΚΗ:ΧΑΛΟΟΥΙΝ: Η γιορτή του Χαλοουίν γίνεται τον Νοέμβριο και μ αυτήν αρχίζουν επίσημα τα Χριστούγεννα για τους Αμερικάνους.Στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στα Βρετανικά Νησιά, τα παιδιά μεταμφιεσμένα, ξεχύνονται στους δρόμους, χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών και ζητούν γλυκά ή καραμέλες.Φανάρια από κολοκύθες, φωτίζουν σχεδόν κάθε γωνιά και σπίτι.
Γιατί όμως φτιάχνουν φανάρια από κολοκύθα για τον εορτασμό του Χαλοουίν;Η συνήθεια αυτή γεννήθηκε από έναν ιρλανδικό μύθο:Ο Τζακ πήγαινε πολύ συχνά στην ταβέρνα του χωριού του.Ένα βράδυ συνάντησε εκεί το Ξωτικό του Δάσους και το κέρασε κρασί.Ο Τζακ όμως δεν είχε χρήματα να πληρώσει.Τότε το ξωτικό μεταμορφώθηκε σε νόμισμα.
Τα χρόνια πέρασαν κ κάποια στιγμή  ο Θεούλης κάλεσε κοντά του τον Τζακ.Ο καημένος ο Τζακ όμως είχε χάσει το δρόμο του κ δεν μπορούσε ν ακολουθήσει τον καλό δρόμο που θα τον οδηγούσε στους αγγέλους.
Τότε φάνηκε  μπροστά του και πάλι το Ξωτικό, που του πρόσφερε ένα παράξενο δώρο.Ήταν ένας σωρός από αναμμένα κάρβουνα.Ο Τζακ τα έβαλε μέσα σε μια κολοκύθα, φτιάχνοντας έτσι ένα πρωτότυπο φανάρι.Έτσι μ αυτή την κολοκύθα φώτισε το δρόμο του.














ΣΟΥΗΔΙΑ: Η ΑΓΙΑ ΛΟΥΚΙΑ
Στη Σουηδία, κάθε χρόνο στι 13 του Δεκέμβρη, σε κάθε σχολείο, σπίτι και γραφείο εκλέγεται μια βασίλισσα Αγία Λουκία.Όλες οι βασίλισσες βγαίνουν στους δρόμους της πόλης και κάνουν παρέλαση τραγουδώντας.
Η Αγία Λουκία έζησε πριν από πολλά χρόνια.Σύμφωνα με το θρύλο, ένας νέος άνδρας, μαγεμένος από την ομορφιά των ματιών της,της ζήτησε να τον παντρευτεί.Όταν εκείνη αρνήθηκε να γίνει γυναίκα του, εκείνος θύμωσε πολύ και της έβγαλε τα μάτια.Από τότε πιστεύεται πως η Αγία Λουκία θεραπεύει όλες τις αρρώστιες των ματιών.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΟΥΚΙΑΣ:Την ημέρα της Αγίας Λουκίας ο μπαμπάς δε σηκώνεται το πρωί  με την υπόλοιπη οικογένεια.Η μαμά ντύνει τα παιδιά με μακριά, άσπρα φορέματα και ετοιμάζει το στεφάνι που θα φορέσει η κόρη της οικογένειας.
Ετοιμάζουν ένα δίσκο με ζεστό καφέ,ψωμάκια και γλυκά.Η μαμά τοποθετει το στεφάνι στο κεφάλι της κόρης της.
Όλοι μαζί μπαίνουν στο υπνοδωμάτιο και ξυπνούν τον μπαμπά με τραγούδια της Αγίας Λουκίας.Η οικογένεια κάθεται στο κρεββάτι και απολαμβάνει το πρωινό.










ΑΓΓΛΙΑ: Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΓΚΑΪ ΦΟΚΣ
Πριν από 300 χρόνια ο Γκάϊ Φοκς και οι φίλοι του, που μισούσαν το βασιλιά,θέλησαν να βάλουν φωτιά στη Βουλή,την ώρα που εκείνος βρισκόταν μέσα.Ο βασιλιάς όμως, που είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως, έστειλε τους φρουρούς του και τους συνέλαβαν.Για να γιορτάσουν το γεγονός κάθε χρόνο τα παιδιά πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα, περιφέροντας μια κούκλα από άχυρο που συμβολίζει τον Γκάι Φοκς, ζητώντας φιλοδώρημα.Λίγο αργότερα, όταν βραδιάσει, ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και καίνε το ομοίωμα του Φοκς, ενώ πολύχρωμα βεγγαλικά κάνουν τη νύχτα μέρα.

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ: Στη Γαλλία  τη μέρα των Θεοφανείων φτιάχνουν μια πίτα και μέσα στη ζύμη κρύβουν ένα φλουρί.Όποιος το βρει ονομάζεται βασιλιάς ή βασίλισσα.Στην Ουγγαρία, τη μέρα αυτή τα παιδιά μεταμφιέζονται σε μάγους και μεταφέρουν τη φάτνη από πόρτα σε πόρτα ζητώντας ένα μικρό φιλοδώρημα.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ;
Τα αρχαία χρόνια τα παιχνίδια ήταν ξύλινα στεφάνια και κούκλες από πηλό.
Για πολλά χρόνια το ξύλινο αλογάκι έδινε χαρά στα μικρά παιδιά.
Οι μολυβένιοι στρατιώτες είναι πολύ παλιό παιχνίδι.Οι νεαροί πρίγκηπες έπαιρναν για δώρο ολόκληρους στρατούς.
Το χνουδωτό αρκουδάκι είναι περίπου 100 χρονών και γεννήθηκε την ίδια εποχή στην Αμερική και την Γερμανία.

ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Είναι φτιαγμένα από πηλό και τα τοποθετούμε γύρω από τη φάτνη.Ετοιμάζουν ένα καλούπι για κάθε άγαλμα.μέσα βάζουν μια μπάλα από πηλό, πιέζουν τα δυο κομμάτια του καλουπιού και το αγαλματάκι είναι έτοιμο.Αφού ψήσουν τα αγαλματάκια σε ειδικό φούρνο, τα βάφουν με λαδομπογιά, έτσι είναι έτοιμα διακοσμημένα με όμορφα ζωηρά χρώματα.

ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Τα χριστούγεννα όλο το σπίτι στολίζεται με φυτά, στολίδια και κορδέλες.Το έθιμο της δικόσμησης του σπιτιού με πράσινες γιρλάντες είναι πολύ παλιό.Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι στόλιζαν τα σπίτια τους για ν αποχαιρετίσουν τις μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες.Το ου, με τ αγκαθωτά φύλλα του, συμβολίζει το στεφάνι του Χριστού, ενώ οι κόκκινοι μικροί καρποί του θυμίζουν σταγόνες από αίμα.Το γκυ λέγεται πως φέρνει ευτυχία, το δεντρολίβανο συμβολίζει τη φιλία κ ο κισσός την αγάπη.

ΤΟ ΑΧΥΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΦΑΤΝΗΣ: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολύ πριν την καθιέρωση των χριστουγεννιάτικων γιορτών, πολλά σουηδικά έθιμα ήταν συνδεδεμένα με το άχυρο.Έστρωναν με άχυρο το πάτωμα του σπιτιού για να διώξουν τα κακά πνεύματα.Ετοίμαζαν το κρεββάτι στην περίπτωση που οι νεκροί κατέβαιναν στη γη.Η οικογένεια κοιμόταν στο πάτωμα. Αυτό το έθιμο συνεχίστηκε κ μετά την εμφάνιση των γιορτών των Χριστουγέννων, αφού δεν έπρεπε οι πιστοί να κοιμούνται πιο άνετα από τον ίδιο τον Χριστό.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ:  Οι πρώτες περιγραφές για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μάς έρχονται από την Αλσατία.Τότε, στόλιζαν ένα έλατο στην κεντρική πλατεία της πόλης.Την Παραμονή των Χριστουγέννων οργανώνονταν χοροί μπροστά από τις εκκλησίες και όλοι πιάνονταν χέρι χέρι κ χόρευαν γύρω από το δέντρο, το οποίο ήταν έλατο στολισμένο με κόκκινα γυαλιστερα μήλα.





ΤΟ ΕΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΣΑΤΙΑ:  Από την Αλσατία το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου διαδόθηκε γρήγορα χάρη στους εμπόρους,που πήγαιναν από πόλη σε πόλη.Κάτω από την επίβλεψη ενός φύλακα έκοβαν τα δέντρα από το δάσος.Κρεμούσαν το έλατο από το ταβάνι μ ένα μήλο σφηνωμένο στον κορμό του. Αργότερα έβαζαν το δέντρο σένα δοχείο γεμάτο άμμο.Τα παιδιά κουνούσαν το δέντρο,για να πέσουν τα παιχνίδια και τα γλυκά που στόλιζαν τον κορμό του.







ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ: Στην αρχή γινόταν με

φρούτα κυρίως μήλα.Μετά προστέθηκαν οι καραμέλες, τα

γλυκά, οι γιρλάντες και οι μπάλες.Παλιότερα η παράδοση

ήθελε να το στολίζουμε με δώδεκα κεράκια που συμβόλιζαν

τους 12 μήνες του χρόνου. Επίσης, πασπάλιζαν το φύλλωμά

του με αλεύρι, για να φαίνεται πιο χιονισμένο.Σε κάποιες

χώρες στολίζουν το δέντρο με γιρλάντες από μικρές σημαίες,

ενώ σε άλλες προσθέτουν πολύχρωμους φιόγκους.



ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Σε όλες τις χώρες είναι όμορφα στρωμένο και πολύ πλούσιο,γιορτάζει κ αυτό τη γέννηση του Χριστού.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ: Όλοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα το Χριστουγεννιάτικο δείπνο αποτελείται από γαλοπούλα στο φούρνο με γέμιση και πατάτες,κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Στη Γαλλία στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο

τραπέζι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν

στρείδια,σολομός, άσπρα λουκάνικα, γεμιστή

γαλοπούλα και χριστουγεννιάτικος κορμός.







Στην Πολωνία,σερβίρονται 12 διαφορετικά πιάτα.Το ιδιαίτερο του πολωνικού γιορτινού δείπνου είναι ότι δεν περιλαμβάνει καθόλου κρέας.Σερβίρουν σούπα  με μανιτάρια ή παντζάρια, ραβιόλια με σάλτσα από λάχανο ή μανιτάρια, ζυμαρικά με παπαρούνα και άλλα.

Τα αμερικάνικο γιορτινό δείπνο αποτελείται από καλαμπόκι, γεμιστή γαλοπούλα και  κολοκυθόπιτα που συνήθως συνοδεύεται από παγωτό βανίλια.

Στην Ισπανία σερβίρουν σούπα από αμύγδαλα,ψητή τσιπούρα, χήνα και τουρόν(ένα είδος μαντολάτου)








Στην Ουγγαρία τρώνε κυρίως ψαρόσουπα, τηγανητό

ψάρι,γαρνιρισμένο με πατάτες τηγανητές κ ένα γλυκό ρολό.









Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ιταλία διαφέρει πολύ από περιοχή σε περιοχή.Συνήθως, όμως, βρίσκουμε χέλια, γαλοπούλα με κάστανα και για γλυκό, πανετόνε.



Στη Σουηδία σερβίρουν ρέγκες μαρινάτες,μπιφτέκια, ψητό

ζαμπόν, σερβιρισμένο με λάχανο, πουρέ από ρύζι και μικρά

γλυκά.


Στην Αγγλία τρώνε ψητό ζαμπόν, γεμιστή

γαλοπούλα με λαχανάκια Βρυξελλών,ή αρακά,

ψητές πατάτες, χριστουγεννιάτικη πουτίγκα,

τάρτα και ξερά φρούτα.

Οι Πορτογάλοι προτιμούν μπακαλιάρο μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, που συνοδεύεται με λάχανο και πατάτες, γαλοπούλα με κάστανα και γλυκό ψωμί.

Οι γερμανικές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές είναι σαλάτα με ρέγκα, χήνα με λάχανο, μήλα και ξερά δαμάσκηνα.Για επιδόρπιο, γλυκά με μέλι,γλυκό ψωμί με μπαχαρικά, μπριός κ.λπ.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ:Οι πρώτες χριστουγεννιάτικες κάρτες τυπώθηκαν στην Αγγλία, πουλήθηκαν 1.000 αντίτυπα και πάνω τους απεικονιζόταν μια οικογένεια με παιδιά που εύχονταν Καλά Χριστούγεννα.Στις Η.Π.Α. οι κάρτες έχουν τεράστια ποικιλία,οι αμερικανοί έχουν συνήθεια να στέλνουν κάρτες με κάθε ευκαιρία.Σε πολλά σπίτια σ όλο τον κόσμο, οι οικογένειες στολίζουν τους τοίχους και τα έπιπλα του σπιτιού με τις κάρτες που παίρνουν από συγγενείς και φίλους.

                                               ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ:

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ: Τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική οικογενειακή γιορτή.Το βράδυ της Παραμονής όλα τα θέατρα, τα σινεμά και τα εστιατόρια κλείνουν τις πόρτες τους.Όλοι πρέπει να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους!!Οι γιορτές αρχίζουν την 1η Δεκεμβρίου με το χριστουγεννιάτικο στεφάνι.Στις πλατείες κάθε πόλης και χωριού οι κάτοικοι στολίζουν ένα έλατο,στις 24 Δεκεμβρίου οι δρόμοι των πόλεων γεμίζουν από παιδιά,που κρατούν από το χέρι τον παππού ή τη γιαγιά.Οι γονείς είναι στο σπίτι και στολίζουν το έλατο.Όλο το Δεκέμβριο η περιοχή γύρω από την κεντρική πλατεία της Βιέννης γιορτάζει, τα δέντρα του πάρκου είναι φορτωμένα με φανταστικά στολίδια κ όλη η πλατεία είναι σαν να βγήκε από παραμύθι.Σ αυτό το μαγικό πάρκο γίνεται πάντα η διάσημη Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση,μια χαρούμενη γιορτινή πορεία, ένα καταπληκτικό θέαμα.Πολλά μελλοντικά αστέρια του καλλιτεχνικού πατινάζ αρχίζουν την καριέρα τους σ αυτές τις γιορτές.Μεταμφιεσμένοι σε ζώα ή σε χαρακτήρες από γνωστά παραμύθια χορεύουν στον πάγο και προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα στα παιδιά.Οι μικροί Αυστριακοί ,μπορούν να διασχίσουν το πάρκο  μένα τρενάκι.Πριν ανέβουν στο τρενάκι γράφουν τις ευχές τους πάνω σε μια λίστα, που, απ ότι λένε τη συμβουλεύεται ο Άγιος Βασίλης κ ο μικρός Χριστός!

ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ: Όλη η οικογένεια πηγαίνει στο δάσος για να κόψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο.Ένα πράσινο στεφάνι με 4 κεριά κρεμιέται στο ταβάνι του σπιτιού.Τα παιδιά στέλνουν κάρτες σε αγαπημένα πρόσωπα και φίλους.Αυτή την εποχή βγαίνουν και τα χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα που στολίζουν τους γιορτινούς φακέλους.Ένα από τα πιο όμορφα το ζωγράφισε η ίδια η  Βασίλισσα.Από τις πρώτες μέρες των γιορτών το σπίτι στολίζεται από έλατο,με αγγελάκια και αστέρια φτιαγμένα από άχυρο.Τα παιδιά φτιάχνουν μόνα τους τα στολίδια που θα στολίσουν το δέντρο.Το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι αρχίζει γύρω στις 6 το απόγευμα,στο τέλος του δείπνου σερβίρεται το παραδοσιακό ρυζόγαλο, μέσα του κρύβεται ένα ολόκληρο αμύγδαλο κ όποιος το βρει παίρνει ένα δώρο,ένα γούρικο ζαχαρωτό φτιαγμένο από πάστα αμυγδάλου.Μετά το δείπνο ο μπαμπάς πηγαίνει μόνος του στο δωμάτιο που βρίσκεται το χριστουγεννιάτικο έλατο, το δέντρο είναι στολισμένο με γιρλάντες από μικρές σημαίες της Δανίας κεράκια και μικρές κόκκινες και άσπρες καρδούλες, ο μπαμπάς ανάβει ένα-ένα τα κεράκια του δέντρου, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια περιμένει με αγωνία πίσω από την κλειστή πόρτα.Επιτέλους, η πόρτα ανοίγει κ όλη η οικογένεια πλησιάζει το κατάφωτο δέντρο.Κάνουν έναν κύκλο γύρω του πιασμένοι χέρι- χέρι χορεύουν και τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια.Καθένας διαλέγει ένα τραγούδι κ όλη η οικογένεια τραγουδάει μαζί του.

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: Οι μικροί Ισπανοί είναι πολύ τυχεροί, αφού παίρνουν δώρα και στις 25 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου από τους Τρεις Μάγους οι οποίοι αφήνουν τα πακέτα μέσα στα παπούτσια των παιδιών.Σε πολλές ισπανικές πόλεις μπορείς να δεις την παρέλαση Των Τριών Μάγων, είναι  μια πολύ δημοφιλής γιορτή.Οι Τρείς Μάγοι περνούν από τους δρόμους της πόλης πάνω  σε εντυπωσιακά διακοσμημένα άρματα, που τ ακολουθούν πολύ καβαλάρηδες.Μετά την παρέλαση οι Τρεις Μάγοι κατεβαίνουν από τα άρματα και γίνονται ένα με το πλήθος των παιδιών που ενθουσιάζονται όταν τους βλέπουν από κοντά.

ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Την Παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά είναι πολύ απασχολημένα, απ το πρωί πηγαίνουν στο δάσος με το έλκηθρο  για να κόψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο.Όλες οι οικογένειες ανάβουν κερί πάνω στους τάφους.20 μέρες μετα τα Χριστούγεννα το δέντρο ξεστολίζεται και πετιέται.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κάθε Κυριακή τις 40 τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν από ένα κερί σ ένα στεφάνι, την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας στολίζουν τα βάζα μ ένα φυτό που θ ανθίσει τα Χριστούγεννα,πολλά γλυκά πρέπει να φτιαχτούν αυτές τις μέρες γι αυτό τα παιδιά βοηθούν τη μαμά τους στη μαγειρική,ανήμερα του Αγίου Νικολάου τα παιδιά αφήνουν τις μπότες τους έξω από τα δωμάτιά τους, το δέντρο στολίζεται στις 24 Δεκεμβρίου,το βράδυ όλοι κάθονται στο τραπέζι κ ή μαμά φέρνει τη γαλοπούλα,που συνοδεύεται από λάχανο και μήλα.Τα παιδιά φορώντας στολές μάγων γράφουν τ αρχικά των ονομάτων των Τριών Μάγων πάνω από τις πόρτες.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ: Οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις διαφέρουν πολύ απ αυτές της υπόλοιπης χώρας,στις παραθαλάσσιες περιοχές, στις εκκλησίες μετά το τέλος της λειτουργίας μια ομάδα ψαράδων αφιερώνει μπροστά στην Αγία Τράπεζα ένα κοφίνι με ψάρια για να ευχαριστήσει και να τιμήσει το Θείο Βρέφος.Το γιορτινό τραπέζι σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να τελειώσει με 13 διαφορετικά επιδόρπια που συμβολίζουν το Χριστό και τους 12 Αποστόλους.Αυτά τα γλυκά είναι φτιαγμένα από τα φρούτα και τα προϊόντα της περιοχής.

ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Οι Ιρλανδοί γιορτάζουν και στις 26 Δεκεμβρίου, μαζεύονται στις ιπποδρομίες και βάζουν στοιχήματα στα άλογα που τρέχουν,άλλοι πάλι τραγουδούν στους δρόμους.Στην εξοχή νερά αγόρια ντυμένα με παλιά παραδοσιακά ρούχα τραγουδούν και παίζουν μουσική, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και μαζεύουν χρήματα.

ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Όπως σε όλες τις χριστιανικές χώρες έτσι και στην Ισλανδία τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών. Η τελευταία μέρα των Χριστουγέννων είναι  η 6η Ιανουαρίου κ οι Ισλανδοί χορεύουν και τραγουδούν γύρω από μεγάλες φωτιές.Τα Χριστούγεννα ονομάζονται "Ζολ" στη γλώσσα τους, Οι "Ζολασβέιναρ" είναι οι καλικάντζαροι που βγαίνουν αυτή την εποχή.Από την αρχή του Δεκεμβρίου τα παιδιά αφήνουν ένα παπούτσι στο πρεβάζι του παραθύρου, αν το παιδάκι ήταν καλό όλο το χρόνο,ο Άγιος βασίλης αφήνει μέσα στο παπούτσι ένα δωράκι,αν όμως ήταν άτακτο του αφήνει...μια πατάτα!!

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Οι καλικάντζαροι εμφανίζονται την Παραμονή των Χριστουγέννων, αυτά τα μικρά πλάσματα εμφανίζονται σε παραδόσεις διαφόρων χωρών και έχουν πολλές ονομασίες.Θρύλοι της πατρίδας μας αναφέρουν ότι οι καλικάντζαροι  προέρχονται από τα έγκατα της Γης, όλο το χρόνο πελεκούν με τα τσεκούρια τους το δέντρο που στηρίζει τη Γη για να το κόψουν.Όταν όμως πλησιάζουν οι γιορτές, ο Χριστός φτιάχνει τον κορμό του δέντρου, τότε οι καλικάντζαροι θυμώνουν ανεβαίνουν στη γη και δημιουργού διάφορα προβλήματα...από τότε που εμφανίστηκε ο Άγιος Βασίλης ο θρύλος άλλαξε, οι καλικάντζαροι έγιναν πιο ήσυχοι κ πλέον περνάνε τον καιρό τους βοηθώντας τον Άγιο να ετοιμάσει τα δώρα για τα καλά παιδιά.


ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: Σε μερικές περιοχές του Βορρά τα δώρα τα

φέρνει είτε ο Άγιος Βασίλης είτε ο μικρός Χριστός στις 25

Δεκεμβρίου,σε άλλες περιοχές τα δώρα είναι δουλειά της

Αγίας Λουκίας και φτάνουν στις 13 Δεκεμβρίου.Στη Ρώμη τα

δώρα φτάνουν στις 6 Ιανουαρίου και τα φέρνει η

Μπεφάνα,είναι μια γρια, άσχημη αλλά πολύ καλή μάγισσα, το

μεταφορικό της μέσο είναι η σκούπα της και μοιράζει τα

παιχνίδια μπαίνοντας από την καμινάδα.


ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ:Οι γιορτές διαρκούν 12 μέρες, γίνονται πολλές παρελάσεις στις πόλεις και στα χωριά.
*****************************                          ****************************



ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Μπροστά στην είσοδο του σπιτιού βάζουν συνήθως ένα τράγο φτιαγμένο από άχυρο, και βλαστάρια από σιτάρι, σε κάθε παράθυρο κρεμάνε από ένα αστέρι,και την Παραμονή πάνω σε κάθε τάφο τοποθετούν ένα κερί.Τα λουλούδια είναι σημαντικό κομμάτι της γιορτινής διακόσμησης.Τουλίπες ή υάκινθοι τοποθετούνται σε διάφορες γωνιές,η μαμά φτιάχνει υπέροχες τηγανίτες σε σχήμα καρδιάς, οι Νορβηγοί ντύνονται ζεστά τυλίγονται με δέρμα λύκου και βγαίνουν βόλτα με το έλκηθρο.Μετά το δείπνο πριν ανοίξουν τα δώρα η οικογένεια τραγουδά και χορεύει γύρω από το δέντρο είναι αρχαίο έθιμο, κάνει 2 κύκλους ένα μεγάλο κ ένα μικρό γύρω από το έλατο, όλοι αρχίζουν να τραγουδούν κ ενώ ο μικρός κύκλος γυρνάει από τ αριστερά ο μεγάλος γυρνάει από δεξιά, με το καινούριο τραγούδι αλλάζει κ η φορά των 2 κύκλων.














ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ: Την παραμονή τα παιδιά περιμένουν την εμφάνιση του πρώτου αστεριού, μόλις
λάμψει η γιορτή αρχίζει κ όλοι κάθονται στο τραπέζι,στρώνουν το τραπέζι κ απαραίτητα κάτω από το τραπεζομάντηλο βάζουν άχυρο για να μην ξεχνούν πως ο Χριστός γεννήθηκε σε φάτνη.Πριν το γεύμα κάνουν προσευχή κ τρώνε ένα μικρό αντίδωρο που λέγεται "οπλατέκ" και συμβολίζει την Μαρία,τον Ιωσήφ ή το μικρό Χριστό.Όλοι κάνουν μια ευχή και ξεχνούν διαφωνίες και καυγάδες.Την Παραμονή τα παιδιά μεταμφιέζονται σε αγγέλους σε διαβόλους μάγους και βοσκούς τριγυρνάνε από πόρτα σε πόρτα και μαζεύουν χρήματα και γλυκά.Κατά τη διάρκεια των γιορτών οργανώνονται εκδρομές με έλκηθρα αλλά και πικ νικ στην κατάλευκη εξοχή, όλοι μαζί ανάβουν φωτιές και ψήνουν λουκάνικα.

ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Από τις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα η πιο σημαντική είναι η 6η Δεκεμβρίου, τα παιδιά γυαλίζουν τα παπούτσια τους και τ αφήνουν στο παράθυρο, ο Άγιος Νικόλαος μέσα σε κάθε παπούτσι αφήνει ένα δώρο,πολλές οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά οργανώνουν γιορτή για να τιμήσουν τον Άγιο Νικόλαο, οι μεγάλοι μεταμφιέζονται και παριστάνουν τον Άγιο, τον διάβολο ή τον άγγελο ενώ τα παιδιά τραγουδούν κ ανοίγουν τα πακέτα με τα δώρα τους.Μεταξύ των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων μεσολάβούν "δώδεκα άγιες μέρες",σ αυτό το διάστημα γίνονται πολλές τελετές και συγκεντρώσεις μεταμφιεσμένων για να γιορτάσουν όπως προστάζει η  τοπική παράδοση το τέλος του χειμώνα.

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ: Το σπίτι είναι ντυμένο στα γιορτινά χρώματα το κόκκινο και το πράσινο,πολλές φορές κολάνε τις κάρτες σε μια κόκκινη κορδέλα,τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους λένε τα κάλαντα και σε αντάλαγμα οι μεγάλοι τους δίνουν καραμελίτσες ή γλυκίσματα.Τα παιδιά γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη κ κρεμάνε άδειες κάλτσες στα πόδια του κρεββατιού τους, κάτω απ το δέντρο αφήνουν γλυκά κ ένα ποτήρι κρασί για τον Άγιο Βασίλη.











ΣΤΟ ΚΕΜΠΕΚ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ: Το Νοέμβριο σε πολλά εμπορικά κέντρα στήνεται "το βασίλειο του Αγιου Βασίλη" και τα παιδιά πηγαίνουν να το γνωρίσουν, στο Μόντρεαλ κάθε χρόνο γίνεται  η μεγάλη παρέλαση του 'Αγιου Βασίλη που τη διοργανώνει ένα μεγάλο κατάστημα, το άρμα του Άγιου Βασίλη κλείνει την παρέλαση, σηκώνεται στον αέρα και πετάει πάνω από τα μάτια των παιδιών.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ: Ολοι οι ξένοι που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αμερική έφεραν μαζί τους  από τον τόπο τους τις δικές τους παραδόσεις, όλη η οικογένεια στολίζει το σπίτι, κρεμάνε μεγάλες μάλλινες κάλτσες στο τζάκι,διακοσμούν τους τοίχους με τις κάρτες, φτιάχνουν γιρλάντες και ποπ κορν, πάνω στα κλαδιά του δέντρου κρεμούν ζαχαρωτά.Η γαλοπούλα που πλέον έχει γίνει το χριστουγεννιάτικο πιάτο για πάρα πολλές χώρες του κόσμου, καθιερώθηκε από τους Ισπανούς που μετακόμισαν στις ΗΠΑ.


ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού

μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη,τρώνε γαλοπούλα ή χήνα ψητή

και πουτίγκα,μερικοί τα γιορτάζουν στην παραλία,

οργανώνουν πικ νικ με τα φαγητά στην αμμουδιά,και το

βράδυ συγκεντρώνεται στο σπίτι γύρω από το στολισμένο

έλατο.

ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ: Οι γιορτές αρχίζουν στις 16 Δεκεμβρίου, σε πολλά χωριά οι νέες οικογένειες φτιάχνουν την αναπαράσταση του ταξιδιού που έκαναν ο Ιωσήφ και η Μαρία στη Βηθλεέμ,η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, βρίσκει τα αγαλματάκια και τα στερεώνει σε μια φορητή βάση, δυο κορίτσια μεταφέρουν την αναπαράσταση στους δρόμους του χωριού, χτυπούν την πόρτα ενός σπιτιού και ζητούν φιλοξενία.Ο Ιωσήφ και η Μαρία τοποθετούνται  σ ένα βωμό, που έχουν ετοιμάσει και στολίσει από πριν με λουλούδια οι ένοικοι του σπιτιού.Το ζευγάρι των αγαλμάτων περιφέρεται για 8 μέρες,κάθε βράδυ πηγαίνει και σε διαφορετικό σπίτι όπου γιορτάζεται η "Πινιάτα" μια γιορτή για τα παιδιά.Στις 24 Δεκεμβρίου ο Ιωσήφ και η Μαρία τοποθετούνται κοντά στο μικρό Ιησού σε μια φάτνη που έχουν φτιάξει οι πιστοί μπροστά στην εκκλησία."Η Πινιάτα" είναι ένα πιθάρι από πηλό που αναπαριστά ένα ζώο ή ένα πρόσωπο, τα παιδιά με δεμένα τα μάτια, το χτυπούν μ ένα ξύλο ώσπου να σπάσει και ν



απελευθερωθούν τα γλυκά και τα δώρα που βρίσκονται                                                                                     μέσα.Την 9η μέρα ο Ιωσήφ και η Μαρία τοποθετούνται στη μεγάλη Φάτνη.







      ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΙΑ   
       ΕΠΟΧΗ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ  
             ΕΙΡΗΝΗΣ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           







ΠΗΓΗ  :εικόνες των Χριστουγέννων
Modern Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: