Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ




111891-Kapetanios_01

Στην Κάτω Μεριά της Αμοργού αναβιώνει το έθιμο του «Καπετάνιου». Το πρωί της Τυρινής οι νέοι του χωριού, ντυμένοι στα ασπρόμαυρα με βράκες με ζωνάρι στη μέση, με τραγιάσκες και παραδοσιακά γιλέκα διακοσμημένα χιαστί με χρωματιστές κορδέλες, παίρνουν τον δρόμο για την εκκλησία, συνοδευόμενοι από οργανοπαίχτες που τραγουδούν μαντινάδες. 

Η επιλογή του «Καπετάνιου» γίνεται από τον παπά του χωριού, ο οποίος ρίχνει ψηλά στον αέρα τον «γιλεό» (είδος αμφίου) και αυτός που τον αρπάζει γίνεται ο «Καπετάνιος». Η πεμπτουσία του εθίμου είναι το γεγονός ότι ο νέος που επιλέγεται να γίνει «Καπετάνιος» μπορεί να φανερώσει τον πραγματικό του έρωτα ή να προδώσει μια κρυφή αγάπη τραγουδώντας. Η όλη εκδήλωση συνοδεύεται από φαγητό με ψάρι τηγανητό, από καλό κρασί και μαντινάδες. 

Το τελευταίο Σάββατο και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην Χώρα της Άνδρου, στην πλατεία Γηροκομείου, γίνεται παρέλαση με άρματα ομάδων μεταμφιεσμένων με βεγγαλικά και χορό.


Στην Κέα οργανώνονται χοροί μεταμφιεσμένων, αποκριάτικα παιχνίδια και παραστάσεις κλόουν για μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στην Ιουλίδα την τελευταία Αποκριά με τη μεγάλη παρέλαση του Καρνάβαλου με συμμετοχή ομάδων μεταμφιεσμένων και παρουσίαση θεατρικών δρώμενων τα οποία σατιρίζουν σκηνές της καθημερινότητας. Η εκδήλωση εξελίσσεται σε ξέφρkoudounatoiενο πανηγύρι όπου προσφέρονται από το δήμο κρασί, σουβλάκια και ρυζόγαλα με λεμόνι.

Στα χωριά της Νάξου επιβιώνουν ακόμη πανάρχαια στοιχεία της διονυσιακής λατρείας. Την Κρεατινή Κυριακή εμφανίζονται στους δρόμους οι «Κουδουνάτοι», νέοι με προσωπίδες, οι οποίοι φορούν κάπα με κουκούλα, έχουν μια σειρά από κρεμασμένα κουδούνια γύρω από τη μέση και από το στήθος, χορεύουν προκαλώντας ένα πολύ χαρακτηριστικό έντονο θόρυβο και οι ντόπιοι τους κερνούν αυγά. Την Καθαρά Δευτέρα βγαίνουν στους δρόμους οι «φουστανελλάτοι», νέοι χωρίς προσωπίδες και γιορτινά στολισμένοι οι οποίοι παίζουν βιολί.

Στη Σαντορίνη στην κεντρική πλατεία των Φηρών, την τελευταία Κυριακή των Αποκριών ο Δήμος Θήρας οργανώνει Καρναβάλι στο οποίο συμμετέχουν όλα τα σχολεία του νησιού.

Στη Σέριφο την Κυριακή της Τυρινής γίνεται το αποκριάτικο έθιμο της «Καπεταναίας» αντίστοιχο εκείνου του «Καπετάνιου» της Αμοργού. 

Η Σίφνος μένει πιστή στις παραδόσεις και διατηρεί με πολύ έμπνευση και χιούμορ τα έθιμα των αποκριάτικων χορών με τις «Καμηλωσίες», δηλαδή μασκαράδες οι οποίοι στην σιφνέικη διάλεκτο λέγονται «Καμήλες». Εδώ οι πρωταγωνιστές είναι το σιφνέικο «τακίμι», μουσικό ζευγάρι όπου το βιολί συνοδεύει το λαγούτο και το πλούσιο φαγητό στις λεγόμενες «τραπέζες». Πολλοί από τους αποκριάτικους χορούς, όπως εκείνος τzempekiaου «Κυρ-Βοριά», ανάγονται στους Προχριστιανικούς Χρόνους, όταν οι άνθρωποι, επηρεασμένοι από τις παγανιστικές δοξασίες, συνήθιζαν να εξευμενίζουν τα στοιχεία της φύσης που τους ταλαιπωρούσαν. 

Στη Σύρο, το Καρναβάλι του Δήμου Άνω Σύρου, με αναβίωση παραδοσιακών εθίμων στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού, είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του νησιού με μασκαράδες, τα περίφημα «ζεϊμπέκια», χορούς και ζωηρά ακούσματα από παραδοσιακά λαϊκά όργανα. Την Καθαρή Δευτέρα, στο χωριό Γαλησσά του Δήμου Άνω Σύρου επίσης, γιορτάζονται τα «Κούλουμα» με πέταγμα του χαρταετού, σαρακοστιανά εδέσματα και μουσική από τοπική λαϊκή ορχήστρα.

Την Τσικνοπέμπτη στην Τήνο, στο καφενείο του χωριού Τριαντάρος, αναβιώνει το έθιμο του «Αποκριάτικου Χορού» και του «Αλφαβηταριού της Αγάπης» όπου οι χορευτές σε κυκλική διάταξη τραγουδούν εκ περιτροπής στίχους περιπαιχτικούς ακολουθώντας, σύμφωνα με το πρώτο γράμμα κάθε στίχου, τη σειρά της αλφαβήτου. Η εκδήλωση συνοδεύεται από κεράσματα με τοπικά εδέσματα και γλυκίσματα.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στο χωριό Φαλατάδος γίνεται Καρναβάλι με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά, όπου προσφέρονται μεζέδεmykonos_karnabaliς και οι παρευρισκόμενοι χορεύουν με τη συνοδεία τσαμπούνας, βιολιού και κιθάρας. Την ίδια μέρα, στο χωριό Αγάπη, γιορτάζουν το έθιμο του «Μακαρονά». Οι κάτοικοι περιφέρουν, μοιρολογώντας, στους δρόμους του χωριού ένα ομοίωμα ανθρώπου από άχυρο για να το κάψουν τελικά στην κεντρική πλατεία. Κατόπιν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην ενοριακή αίθουσα για να φάνε την παραδοσιακή μακαρονάδα.


Στη Μύκονο το πρώτο Σάββατο της Αποκριάς στο Πολιτιστικό κέντρο της Άνω Μεράς διοργανώνεται λαχειοφόρος αγορά με πλούσιους σπιτικούς μεζέδες. Επίσης την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών με το παραδοσιακό γαϊτανάκι να οδηγεί την πομπή από το Πολιτιστικό κέντρο της Αδελφότητας της Άνω Μεράς μέχρι την πλατεία της Άνω Μεράς όπου γίνονται διαγωνισμοί καλύτερης αμφίεσης.Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς διοργανώνεται το Καρναβάλι της Χώρας.




                                                                                                      ΠΗΓΗ:http://www.cyclades24.gr

...KAI ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑ!


Η αντίστροφη μέτρηση για το Συριανό Καρναβάλι έχει ξεκινήσει. Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου, η Σύρος, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της θα ζήσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μοναδικές στιγμές απέραντου αποκριάτικου κεφιού.karnavali4
Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό και ιστορικό καρναβάλι της Άνω Σύρου, ενώ την Κυριακή θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών και των αρμάτων στην Ερμούπολη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απονομή βραβείων, αλλά και ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι στο οποίο είναι προσκεκλημένοι όλοι.
Οι προετοιμασίες έχουν κορυφωθεί και το ευχάριστο είναι ότι τα πάντα κυλούν βάση σχεδίου και κάτω από οργανωμένα πλαίσια. Επίσης, σύμφωνα με τις ως τώρα προβλέψεις, ο καιρός θα είναι καλός το τριήμερο της αποκριάς.
Στο Συριανό Καρναβάλι αναμένεται να λάβουν μέρος 15 με 18 ομάδες καρναβαλιστών, Μάλιστα υπάρχουν ομάδες στις οποίες θα συμμετέχουν μέχρι και 50 με 60 άτομα! Δηλαδή σε πρότυπα Πάτρας και άλλων μεγάλων καρναβαλιών.

Έφτασαν στην Σύρο τα άρματα!

Η υπόθεση των αρμάτων, όπως είχε γράψει το cyclades24, είχε αίσιο τέλος. Την Δευτέρα το βράδυ ήρθαν στην Σύρο τέσσερα άρματα, τα οποία αγοράστηκαν από τον Δήμο Νίκαιας Ρέντη και θα χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση από δω και στο εξής.Στο Συριανό Καρναβάλι θα συμμετέχουν συνολικά 7 άρματα. 5 του Δήμου, 1 του Θεατρικού Ομίλου «Ο Σουρής» και ακόμη 1 του τοπικού Φοιτητικού Συλλόγου.
Θα βραβευτούν οι τρεις πρώτες ομάδες, ενώ θα δοθεί κι ένα βραβείο σε παιδική ομάδα. Όλα αυτά θα τα κρίνει η αρμόδια Επιτροπή του Καρναβαλιού, η οποία κατά syriano_karnabaliπάσα πιθανότητα θα είναι 7μελής.



Αισιόδοξα μηνύματα για την κίνηση



Επίσης, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την κίνηση της Σύρου το 3ήμερο της αποκριάς. Παρά τη δυσκολία των εποχών, ήδη έχουν γίνει κάποιες κρατήσεις. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ειδικό πακέτο προσφορών για το Συριανό Καρναβάλι και σε συνδυασμό με τη διαφημιστική προβολή που έγινε στο Σύνταγμα και στα τηλεοπτικά κανάλια, εκτιμάται ότι η κίνηση θα είναι αυξημένη και θα υπάρξει προσέλκυση επισκεπτών.
Στο Συριανό Καρναβάλι θα συμμετέχει και η πρόεδρος του Πολιτισμού Οργανισμού του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη Δέσποινα Σωτηροπούλου, η οποία είναι φίλη της Σύρου και βοήθησε σημαντικά στην αγορά των αρμάτων με φθηνό κόστος. Η κ. Σωτηροπούλου είναι δημοσιγράφος (έχει εργασθεί πολλά χρόνια στην κρατική τηλεόραση) και θα βρίσκεται μάλιστα στην κριτική Επιτροπή του Καρναβαλιού.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Σύρου, που είναι ο στυλοβάτης του Καρναβαλιού, ευχαριστεί θερμά την Blue StarFerries και τη Μεταφορική Θεόφιλος για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη μεταφορά των αρμάτων.



                                                                                                               ΠΗΓΗ: http://www.cyclades24.gr/