Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ


Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία, καθώςπρόδρομοι της βασιλόπιτας εντοπίζονται στα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια, αλλά και τις διάφορες αρχαιοελληνικές γιορτές που σχετίζονταν με τον "εορταστικό άρτο", όπως τα Θεσμοφόρια και τα Θαλύσια. Μέσω των φράγκων το κόψιμο της βασιλόπιτας απέκτησε τον τυχερό χαρακτήρα του με την τοποθέτηση ενός κέρματος στο εσωτερικό της, και με τη μορφή αυτή το έθιμο διατηρήθηκε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα όμως η προέλευση της βασιλόπιτας σχετίζεται και με ένα περιστατικό της Χριστιανικής ιστορίας.
Λέγεται ότι τον 4ο αιώνα μ.Χ, ο επίσκοπος Καισαρείας Μέγας Βασίλειος δέχθηκε την απειλή του Επάρχου της Καππαδοκίας ότι αν δεν του παραδώσει τα πλούτη της πόλης θα τη λεηλατούσε. Τότε ο Βασίλειος κάλεσε όλο το λαό να παραδώσει ό,τι πολύτιμο είχε, για να σωθεί η πόλη. Όταν μετά από θαύμα (ή κατ' άλλους αλλαγή στρατηγικής του Επάρχου) τα στρατεύματα αποχώρησαν, ο Βασίλειος διέταξε να ζυμωθούν ψωμάκια μέσα στα οποία τοποθετήθηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα και μοιράστηκαν στην πρωινή λειτουργία.
Σήμερα το έθιμο της βασιλόπιτας διατηρείται σε όλη την Ελλάδα σε διάφορες παραλλαγές. Αλλού η Βασιλόπιτα είναι κέικ, αλλού ψωμί σαν το Χριστόψωμο κι αλλού πίτα με φύλλο και αλμυρή γέμισηΠαντού όμως ένα φλουρί ή κάποιο άλλο τυχερό αντικείμενο περιμένει τον ευνοημένο της βραδιάς που θα κρατήσει την τύχη στο τσεπάκι του για όλη τη χρονιά.

ΠΗΓΗ:http://iliadeion.blogspot.gr

Υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης; Η στιγμή της αλήθειας!

Από την Έλσα Αρκοπούλου

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης; Η στιγμή της αλήθειας!


Χοντρούλης, ντυμένος στα κόκκινα και με λευκή γενειάδα, κουβαλάει στην πλάτη του ένα μεγάλο σάκο γεμάτο δώρα, για να τα μοιράσει στα παιδιά. Αυτή είναι οι εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας και που πιστεύουμε με όλη μας την καρδιά, πολύ περισσότερο τα παιδιά. Τι κάνουμε, όμως, όταν εκείνα μας ρωτήσουν γεμάτα απορία, αν όντως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Ο Άγιος Βασίλης κάθε χρόνο φορτώνει το έλκηθρό του, που το σέρνουν 8 τάρανδοι, με κάθε λογής παιχνίδια, που θα μοιράσει στα παιδιά. Την Πρωτοχρονιά μπαίνει από τις καμινάδες των τζακιών στα σπίτια ή κρυφά από το παράθυρο και αφήνει τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Χαρά, ελπίδα, ευτυχία και μια μεγάλη δόση γλυκιάς προσμονής είναι τα συναισθήματα που γεννιούνται στα παιδιά περιμένοντας τον αγαπημένο τους άγιο.
Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, η μητέρα μου ερχόταν κάθε χρόνο λίγο πριν μπουν τα Χριστούγεννα, να ρωτήσει εμένα και τον αδερφό μου, τι δώρο θα θέλαμε να μας φέρει ο Άγιος Βασίλης. Κάποιες φορές μας έπαιρνε χρόνο να σκεφτούμε τι θα θέλαμε περισσότερο απ' όλα όσα είχαμε στο μυαλό μας, άλλες πάλι είχαμε ήδη καταλήξει από καιρό στην απόφασή μας. Μόνο που έπρεπε να προλάβουμε! Να προλάβουμε να γράψουμε και να στείλουμε το γράμμα, ώστε να φτάσει έγκαιρα στο χωριό του Αϊ Βασίλη και την Πρωτοχρονιά να βρίσκονται τα δώρα κάτω από το δέντρο μας. Πολλές φορές προσπαθήσαμε να μείνουμε ξάγρυπνοι ως αργά, προκειμένου να τον συναντήσουμε στο σαλόνι μας, όμως μέχρι την ώρα που τα μάτια μας κλείνανε σιγά, σιγά, ποτέ δεν τα καταφέραμε. Έτσι, η... σχέση μας έμενε πάντα σε μια εξ' αποστάσεως επικοινωνία μέσα από τα γράμματα και με λόγια τύπου,“Καλέ μου Άγιε Βασίλη, αυτή τη χρονιά θα θέλαμε να μας φέρεις αυτό το δώρο και, αν θες και προλαβαίνεις, μείνε λίγο παραπάνω σπίτι μας, μήπως σε προλάβουμε όταν ξυπνήσουμε”.

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Κάπου προς τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, θυμάμαι, πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και μιλώντας στην τάξη για τα δώρα που θα παίρναμε, μια συμμαθήτριά μου μού είπε: “Μην είσαι χαζή. Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Τα δώρα μάς τα παίρνουν οι γονείς!”. Εγώ, εκείνη την ώρα υποστήριξα με όλη μου την ψυχή πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, έτσι είχα μάθει και έτσι ήθελα να πιστεύω και πως απλώς εκείνη δεν το πίστευε γιατί δεν τον είχε δει. Και όμως, οι γονείς της τής το είχαν πει, προτού εμείς οι υπόλοιποι μάθουμε την αλήθεια (;). Πηγαίνοντας στο σπίτι το απόγευμα, ζητούσα επίμονα από την μητέρα μου να μου πει αν όντως υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης, και εκείνη με τη σειρά της μου μίλησε λίγο πιο ξεκάθαρα για όλα όσα συμβόλιζε αυτός ο Άγιος.  
Η θέση του μπαμπά ή της μαμάς είναι λίγο δύσκολη, όταν το παιδί επιστρέψει σπίτι με την απορία, αν τελικά υπάρχει η όχι ο Άγιος Βασίλης, γιατί έτσι του είπε κάποιο άλλο παιδάκι. Τι πρέπει να κάνουν εκείνη τη στιγμή; Να του αρνηθούν όλα όσα ήξερε μέχρι τώρα ή να διαψεύσουν το άλλο παιδάκι; Όπως μας λέει η κα Αδαμαντία Μπουζιάνη, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, “Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις ο γονιός να ρωτάει το ίδιο το παιδί, “Εσύ τι νομίζεις;”, και στη συνέχεια να δίνει την απάντησή του σύμφωνα με τις απαντήσεις του παιδιού, οι οποίες μας αποκαλύπτουν που βρίσκεται το παιδί και τι πιστεύει το ίδιο. Καλό είναι να μην παρασυρθούμε εκείνη τη στιγμή από την ανάγκη να παύσουμε την απογοήτευση του παιδιού και συνεπώς να του απαντήσουμε σύμφωνα με το τι εμείς νομίζουμε ότι θέλει να ακούσει.”
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται, αν είναι καλύτερο να μιλήσουν εκείνοι πρώτοι στο παιδί τους, προτού αποκαλυφθεί η αλήθεια από κάποιο άλλο πρόσωπο, συνήθως ένα συνομήλικό ή λίγο μεγαλύτερο παιδί. Μέχρι ποια ηλικία όμως πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και πότε να τους πουν την αλήθεια; Η κα Μπουζιάνη μας λέει, ότι “δεν υπάρχει ένα αυστηρά καθορισμένο χρονικό ή ηλικιακό όριο για το μέχρι πότε πρέπει τα παιδιά να πιστεύουν στο Άγιο Βασίλη. Ανάλογα με το παιδί, ο κάθε γονιός επιλέγει στρατηγικές για το πως θα διαχειριστεί την ερώτηση “Υπάρχει Άγιος Βασίλης;”.Συνεπώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που να είναι σωστό να πει κανείς στο παιδί του ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.
Από την άλλη είναι φρόνιμο, ο γονιός να κατευθυνθεί σύμφωνα με τη γραμμή σκέψης του παιδιού, την ωριμότητα του συλλογισμού, αλλά και τις ερωτήσεις που το ίδιο το παιδί θέτει. Είναι μάταιο να επιμένουμε να περάσουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα περί ύπαρξης του Άγιου Βασίλη, τη στιγμή που το παιδί είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την πεποίθηση αυτή. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το εξελικτικό στάδιο του παιδιού, το οποίο απεικονίζεται και μέσα από τη στάση του απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα. “Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο που βρίσκεται το παιδί όσον αφορά στη συναισθηματική ωριμότητα γύρω από το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, να ρωτήσουμε ποιες είναι οι απόψεις του και αν έχει την ανάγκη να συνεχίσει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη ή είναι έτοιμο να εκλογικεύσει τα γεγονότα.”, προσθέτει.
Σαφώς τα παιδιά, όσο είναι μικρά και μέχρι κάποια ηλικία, έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε κάποιους μύθους, σύμβολα, κ.λπ. Όλα αυτά είναι ερεθίσματα που λειτουργούν θετικά στη ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, αλλά και στη μάθηση πολιτισμικών και κοινωνικών στοιχείων. Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί την παραδοσιακή μορφή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης και της επιθυμίας να γινόμαστε κάθε χρόνο όλο και καλύτεροι άνθρωποι. Στο βαθμό, λοιπόν, που η ύπαρξή του επιδρά θετικά στα παιδιά δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερήσουμε από εκείνα την πίστη τους σε αυτόν. Τουλάχιστον, μέχρι τη στιγμή που θα είναι σε θέση να ακούσουν την αλήθεια και να επεξεργαστούν την ύπαρξή του, αλλά και το τι πραγματικά συμβολίζει μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο Άγιος Βασίλης στις πλατείες 

Καθώς το εορταστικό κλίμα μπαίνει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, όσο πλησιάζουν οι ημέρες τα καταστήματα φοράνε τα “καλά” τους, στολίζουν τις βιτρίνες τους με φιγούρες από τον Άγιο Βασίλη, χριστουγεννιάτικα δέντρα, νιφάδες, ταράνδους, ενώ ακούγονται παντού χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Στα εμπορικά κέντρα και στις πλατείες, ζωντανοί Άγιοι Βασίληδες κάνουν την εμφάνισή τους, προκαλώντας τα παιδιά να παίξουν μαζί τους ή να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες. Κάποια παιδάκια φοβούνται λιγάκι το χοντρούλη με τα λευκά γένια και την κόκκινη στολή που χτυπάει με το χέρι του την κουδούνα, άλλα πάλι τραβάνε τους γονείς τους απ' το χέρι για να βρεθούν δίπλα του. Όσα από αυτά είναι πολύ μικρά θεωρούν ότι εκείνος είναι ο πραγματικός Άγιος Βασίλης και του ζητάνε δώρα, ενώ κάποια άλλα αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί Άγιοι Βασίληδες.
Και εσείς πρέπει να απαντήσετε! Έστω και αν δε γνωρίζει την αλήθεια το παιδί, πρέπει να έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του, ότι οι Άγιοι Βασίληδες που συναντάτε στις βόλτες σας δεν είναι πραγματικοί. Μπορείτε να του εξηγήσετε με πολύ απλά λόγια, ότι είναι κανονικοί άνθρωποι που θέλουν να διασκεδάσουν τον κόσμο και κυρίως τα μικρά παιδιά, γι' αυτό και ντύνονται έτσι ώστε να μοιάζουν στον Άγιο Βασίλη. Εξάλλου, όπως μας λέει η κα Μπουζιάνη “Το θέμα δεν είναι να ενημερώσει κανείς για την ύπαρξη ή όχι του Άγιου Βασίλη. Αυτό είναι κάτι που θα το μάθει αργά ή γρήγορα, αλλά το πως θα μετουσιώσει την πεποίθηση αυτή στην ύπαρξη άλλων εορταστικών εκδηλώσεων που συνδέονται με το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα. Οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης κρύβεται μέσα μας και τον κρατάμε ζωντανό με το να εκφράσουμε την αγάπη και την προσφορά ο ένας στον άλλον και γι' αυτό ανταλλάσσουμε δώρα.”

Ο Άγιος Βασίλης & τα δώρα

Ο αγαπημένος άγιος των παιδιών δε θεωρείται άδικα αγαπημένος, μιας και κάθε Πρωτοχρονιά τους φέρνει τα δώρα που ζητάνε, χωρίς αντάλλαγμα. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια να ήταν καλά παιδιά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, δικαίως εκείνα περιμένουν πως και πως να τα επισκεφτεί, μιας και το αγαπημένο τους παιχνίδι θα βρεθεί σύντομα κάτω από το δέντρο. Είναι, όμως, ο ρόλος του Άγιου Βασίλη εκείνος του κουβαλητή των δώρων;
Είναι λάθος να συνδέουν τα παιδιά τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα και πολύ περισσότερο με τα ακριβά δώρα που ζητάνε συνήθως. Κάθε μαμά και μπαμπάς πρέπει να έχει στο νου του, ότι ίσως κάποια στιγμή δεν μπορέσει να ανταποκριθεί οικονομικά στις “απαιτήσεις” του παιδιού για το πιο όμορφο και ακριβό δώρο και τότε... ο Άγιος Βασίλης να φέρει κάποιο άλλο εξίσου όμορφο δώρο. Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση; Θα απογοητευτούν τα παιδιά και θα... κακιώσουν με τον Άγιο Βασίλη;
Ας μην ξεχνάμε, και είναι σημαντικό να το εξηγήσουμε αυτό στα παιδιά, ότι υπάρχουν και κάποια άλλα παιδιά που είναι φτωχά και δεν είναι τόσο τυχερά ώστε να αποκτήσουν τα δικά τους δώρα. “Από μια ηλικία και μετά οι γονείς μπορούν να πουν στα παιδιά, ότι το τελετουργικό κομμάτι που συνδέεται με τη φιγούρα του γεράκου που φέρνει δώρα σε όλον τον κόσμο είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε την αγάπη μας για τους άλλους μέσα από την προσφορά δώρων, για παράδειγμα σε άτομα που είναι φτωχά ή παιδιά που είναι ορφανά. Αν αυτή η επεξήγηση συνοδευτεί και με βιωματική εφαρμογή π.χ. μια επίσκεψη σε κάποιο ίδρυμα, μπορεί έτσι το παιδί να αξιολογήσει καλύτερα την έννοια της εθελοντική προσφοράς.”,επισημαίνει η κα Μπουζιάνη. Και φυσικά να αντιληφθεί, ότι ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει τις αληθινές και πραγματικά πολύτιμες αξίες του πνεύματος των Χριστουγέννων, όπως είναι η αγάπη, η χαρά, η φιλανθρωπία, η ειρήνη και όλα όσα μας οδηγούν σαν ανθρώπους ένα βήμα πιο μπροστά!
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κα Αδαμαντία Μπουζιάνη, ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια. Επικοινωνία: Γρηγορίου Λαμπράκη 132, Πειραιάς. Τηλ.: 210 49.17.512 & 6992 175.401. E-mail:info@psycho-diagnosis.grwww.psycho-diagnosis.gr