Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ!!!


Πάσχα στην Σύρο
pasxa_2012
Η Σύρος είναι μια από τις λίγες περιοχές στον κόσμο, όπου οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα τους μαζί με τους Ορθόδοξους. Την Μεγάλη Παρασκευή ολόκληρο το νησί βγαίνει από τα σπίτια και ακολουθεί τους Επιτάφιους που ξεκινούν από κάθε μικρή ή μεγάλη εκκλησία, είτε Ορθοδόξων, είτε Καθολικών.
Στην Ανω Σύρο, ο Επιτάφιος των Καθολικών ξεκινά από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην Ερμούπολη ο επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον ιερόΝαό Ευαγγελιστρίας και οι επιτάφιοι των Ορθοδόξων, από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Όλοι περιφέρονται σε όλους τους δρόμους, σε κάθε σοκάκι, στο λιμάνι, στις παραλίες και τελικά συναντώνται στην Κεντρική Πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μ. Παρασκευής από την φημισμένη χορωδία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες. Τους Επιτάφιους των Καθολικών κατά την περιφορά τους ακολουθούν κοντάρια όπου βρίσκονται κρεμασμένα χιτώνας, σφουγγάρι και ζάρια, συμβολίζοντας τα πάθη του Χριστού πριν την Ανάσταση Του.
Το Μ. Σάββατο, τα παλιά τα χρόνια, σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας ο Ιούδας, φτιαγμένος από ξύλα, πανιά και άχυρα, καιγόταν πριν την Ανάσταση για να μην μολυνθεί από την παρουσία του η λαμπρή ημέρα.
Το πρωί το Μ. Σαββάτου γίνεται στις εκκλησιές η πρώτη Ανάσταση όπως και σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας. Στη Σύρο όμως η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα των στασιδιών, τα οποία οι πιστοί επαναλαμβάνουν για αρκετή ώρα.
Το βράδυ στην Ανάσταση οι κάτοικοι της Σύρου μετά το Χριστός Ανέστη κάνουν ουρές έξω από τις εκκλησίες, για να φιλήσουν το χέρι του πρεσβυτέρου πατέρα της ενορίας. Στην Ανάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού στο κέντρο της Ερμούπολης παρευρίσκεται συνήθως ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’ . Μετά τη λειτουργία της Ανάστασης τη νύχτα και τα χαρμόσυνα "Χριστός Ανέστη", οι Καθολικοί κάνουν την περιφορά αγάλματος του Κυρίου τοποθετημένου σε χρυσό κουβούκλιο, ανοιχτό στις τέσσερις πλευρές και καλυμμένου με βιολέτες, λεμονανθούς και πασχαλιές. Στην Ποσειδωνία, η καθολική και ορθόδοξη εκκλησία κάνουν περιφορά και τα καράβια που υπάρχουν στη Ναυτική βάση των Αγκαθωπών σφυρίζουν καθώς οι δύο ενορίες συναντιούνται και ανταλλάσουν χαιρετισμούς.