Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συγχωρώ θα πει....

Συγχωρώ θα πει στ’ αλήθεια να θυμάμαι...
Πως κανένας δεν είναι τέλειος.
Πως ο καθένας μας μπορεί να γλιστρήσει...
Ενώ θέλει πολύ να παραμείνει όρθιος.
Πως ο καθένας μας λέει πράγματα...
Που ευχόμασταν να μην τα έχει πει.
Πως όλοι μπορεί να ξεχάσουμε...
Ότι πιο μεγάλη σημασία έχει να αγαπάς,
Παρά να διεκδικείς το δίκιο σου.

Συγχωρώ θα πει...
Πως είμαστε πιο σημαντικοί από τα λάθη μας.
Πως είμαστε συχνά γεμάτοι συμπόνοια για τα σφάλματα των άλλων.
Για να είμαστε πονετικοί στα λάθη τα δικά μας.

Συγχωρώ θα πει...
Πως έχω στην καρδιά μου χώρο,
Για να ξεκινήσω ξανά...
Και ξανά...
Και ξανά…



Και ξανά….


*******    *********************    ***************         *********       *************






''Οι πέντε γλώσσες της αγάπης''

Πως θα μπορούσε να μιλά ο ένας μας την γλώσσα της αγάπης του άλλου, όταν είμαστε γεμάτοι λυπη, θυμό και πίκρα για τα λάθη και τις αποτυχίες του παρελθόντος. Η απαντήση στην ερώτηση αυτή βρίσκεται στην ίδια τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης μας.
Είμαστε όντα που διαθέτουμε επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε λανθασμένες επιλογές, κι όλοι μας έχουμε κάνει μερικές τέτοιες. Έχουμε μιλήσει με σκληρή και κριτική γλώσσα και έχουμε κάνει πράγματα που πόνεσαν τον άλλο. Δεν είμαστε περήφανοι γι αυτές τις επιλογές μας, αν και εκείνη τη στιγμή μπορεί να μας είχαν φανεί δικαιολογημένες. Τό οτι κάναμε κάποιες κακές επιλογές στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τις επαναλάβουμε και στο μέλλον.

Αντίθετα, μπορούμε να πούμε: « Λυπάμαι. Το ξέρω ότι σε πλήγωσα, αλλά θα ηθελα στο μέλλον να συμπεριφέρομαι διαφορετικά. Θα ήθελα να εκφράσω την αγάπη μου στη δική σου γλώσσα. Θα ήθελα να ικανοποιούν τις ανάγκες σου ». Έχω δει γάμους να σώζονται στο χείλος του διαζυγίου, όταν τα ζευγάρια επέλεξαν το να αγαπιούνται. Η αγάπη δεν διαγράφει το παρελθόν, αλλά κάνει διαφορετικό το μέλλον. Όταν επιλέγουμε να εκφράσουμε ενεργά την αγάπη μας στην κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου μας, δημιουργούμε ένα συναισθηματικό κλίμα μέσα στο οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα λάθη και τις συγκρούσεις του παρελθόντος.

Το να ικανοποιήσετε την αναγκη του συντρόφου σας για αγάπη είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνετε καθημερινά. Αν γνωρίζετε την κύρια γλώσσα αγαπης του και επιλέξετε να την μιλήσετε, τότε η βαθύτερη συναισθηματική του ανάγκη θα ικανοποιηθεί και θα νιώθει ασφαλής όσο αφορά την αγάπη σας προς εκεινον.

Έχετε δύο χέρια; Μπορείτε να τα ανοίξετε; Τώρα φανταστείτε ότι ανάμεσά τους βρίσκεται ο σύντροφος σας. Σφίξτε τα και τραβήξτε το σύντροφό σας προς το μέρος σας. Βάζω στοίχημα πως αν αγκαλιάσετε το σύντροφό σας τρείς χιλιάδες φορές, θα αρχίσετε να νιώθετε πιο άνετα. Όμως τελικά το θέμα δεν είναι το πόσο άνετα νιώθετε. Εδώ μιλάμε για αγάπη και η αγάπη είναι κάτι που κάνετε για κάποιον άλλο και όχι κάτι που κάνετε για τον εαυτό σας.

Ανακαλύψτε την κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας και επιλέξτε νά την μιλάτε, είτε αυτό είναι κάτι το φυσικό για εσας είτε όχι. Δεν υποστηρίζουμε ότι αυτό θα σας γεμίσει με ενθουσιασμό και άλλα ζεστά συναισθήματα. Απλώς επιλέξτε να το κάνετε για χάρη του συντρόφου σας. Θέλετε να ικανοποιήσετε τις συναισθηματικές του ανάγκες και γι αυτό προσπαθείστε να του μιλήσετε στη δική του γλώσσα αγάπης. Κάνοντας το αυτό, η συναισθηματική δεξαμενή της αγάπης του θα γεμίζει κι είναι πολύ πιθανό ότι θα σας το ανταποδώσει μιλώντας τη δική σας γλώσσα. Όταν το κάνει αυτό η δική σας δεξαμενή αγάπης θα αρχίσει να γεμίζει και οι συναισθηματικές σας ανάγκες θα ικανοποιηθούν .

Η αγάπη είναι επιλογή...

Απόσπασμα από το βιβλίο: Οι πέντε γλώσσες της αγάπης του Gary Chapman