Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ!

Το περασμένο Σ/Κ μια φίλη της κόρης μας ήρθε κ έμεινε μαζί μας.Πάντα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπουμε δύο  παιδιά να παίζουν μαζί.Στα μέσα του Σαββατοκύριακου όμως έκαναν ένα μεγάλο καβγά για κάποιο παιχνίδι που έπαιζαν.
Τα γέλια κ οι χαρές έδωσαν τη θέση τους στο πείσμα...η μια απαιτούσε απ την άλλα να ζητήσει συγγνώμη...έτσι ο καβγάς κυριάρχησε κ επηρέασε ένα μεγάλο μέρος της μέρας τους.
Εμείς αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τις καταστροφικές συνέπειες της ισχυρογνωμοσύνης-το πείσμα χαλάει τη χαρά κ δημιουργεί προβλήματα σε μια κατά τα άλλα ικανοποιητική σχέση.
Είναι πολύ εύκολο να δούμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει κ για τις σχέσεις των ενηλίκων.Η ισχυρογνωμοσύνη μπορεί να εισβάλλει και στις καλύτερες σχέσεις.Είναι μια απ τις πιο συχνές απαντήσεις στην ερώτηση:''Αν μπορούσατε ν αλλάξετε ένα πράγμα στον σύντροφό σας ποιο θα ήταν αυτό;".Η πραγματικότητα είναι ότι πολύ λίγοι άνθρωποι θεωρούν αρετή ή ανέχονται την ισχυρογνωμοσύνη...
Πάντα πιστεύαμε ότι κάποιες διαφωνίες κ συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες σε μια σχέση.Πώς μπορούν δύο άνθρωποι που ζουν μαζί ή έχουν οποιασδήποτε μορφής βαθιά σχέση να αποφεύγουν κάποια διαφωνία;Δεν έχουμε όλοι την τάση να βλέπουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά, τουλάχιστον κάποιες φορές;Κ δεν είναι αλήθεια ότι μερικές φορές είμαστε τόσο σίγουροι ότι έχουμε <<δίκιο>>, που μπορούμε μέχρι και να χρησιμοποιήσουμε επιχειρήματα άλλων για ν αποδείξουμε αυτά που πιστεύουμε;Κ αυτό γιατί όλοι βλέπουμε τα πράγματα με το δικό μας τρόπο κ συνήθως πιστεύουμε ότι τα βλέπουμε σωστά, ακόμα κ αν κάτι τέτοιο  δεν συμβαίνει...
Τώρα που θυμάμαι το Σ/Κ της κόρης μου, είναι φανερό ότι το πρόβλημα δεν ήταν η διαφωνία τους αλλά η ισχυρογνωμοσύνη που έδειξαν κ οι δυο τους...Άν κάποιο απ τα κορίτσια είχε πει απλώς''ας το ξεχάσουμε, εγώ σου ζητάω συγγνώμη δεν μπορούμε ν αρχίσουμε τώρα απ την αρχή;" το αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό. το όλο πράγμα ποιος το ξεκίνησε,ποιος έφταιγε, θα ήταν μια περαστική μπόρα κ θα είχε λήξει σε λίγα λεπτά.
Το ίδιο ισχύει κ για μας.Είναι εύκολο να ρίξουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας. η αλήθεια είναι όμως ότι τις περισσότερες φορές ο φταίχτης είναι η ισχυρογνωμοσύνη μας- η απροθυμία μας να ξεχάσουμε κάτι
να παραδεχτούμε ότι κάνουμε λάθος, να αποδεχτούμε ένα μέρος της ευθύνης ή να υπερβούμε την ανάγκη μας να έχουμε "δίκιο".Αν ρίξουμε τις άμυνές μας, τιθασεύσουμε το εγώ μας κ ξεπεράσουμε την ανάγκη να είμαστε ισχυρογνώμονες, θα εκπλαγούμε με τη διαπίστωση ότι τα περισσότερα προβλήματα λύνονται από μόνα τους, χωρίς ΠΟΝΟ κ ιδιαίτερη προσπάθεια.Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ εδώ είναι να πιστέψουμε ότι η ισχυρογνωμοσύνη  κ όχι ο σύντροφός μας είναι ο εχθρός.....!!!!!
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ...ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ!!!
Κατά κάποιο τρόπο η ισχυρογνωμοσύνη είναι το αντίθετο απ το  να έχεις ευχάριστη διάθεση.
Και είναι φανερό ότι για τη βελτίωση μιας σχέσης βοηθάει η μείωση της ισχυρογνωμοσύνης....
Έτσι ελπίζουμε ότι θα δώσετε προσοχή σ αυτή τη στρατηγική και ότι θα κάνετε μια προσπάθεια...
και νομίζουμε ότι
Η  ΥΠΕΡΑΒΣΗ  ΤΗΣ  ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ  ΕΙΝΑΙ  ΕΝΑΣ  ΣΤΟΧΟΣ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΟΠΟΙΟ  ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ  ΠΑΛΕΨΕΙ  ΚΑΝΕΙΣ.....!!!!!!!!!!!


            *Απόσπασμα από"μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στην αγάπη" Richard Carlson Ph. D.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αμάν αγγελάκι μου αυτό το ελάττωμα το έχω..ισχυρογνώμων!

valia είπε...

@Dark13Sun
Αμάν εσείς οι άντρες......τι περιμένεις; ξανασκέψου τι μπορεί να χάνεις με την τοση ισχυρογνωμοσύνη...αξίζει να χάνεις στιγμές;;;αξίζει να χαλιέσαι;; κ η επιλογή δική σου...Τώρα σου έβαλα δύσκολα...;;;Ζόρικη η εβδομάδα προβλέπεται..