Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΩΤΑΣ & ΖΗΛΕΙΑ.....


Η ζήλεια και ο έρωτας είναι δυο έννοιες που συχνά πάνε μαζί. Είναι πραγματικά αμφίβολο αν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να έχει ερωτευτεί και να μην έχει νιώσει ζήλεια για το σύντροφο του.
Είτε γιατί κάποιος αισθάνεται ανασφάλεια, είτε γιατί είναι από τη φύση του άκρως κτητικός και γεμάτος εμμονές, η ζήλεια πάντα μπορεί να βρει τρόπο να τρυπώσει και να εμφανιστεί.
Η ζήλεια είναι συνδυασμός συναισθημάτων και για αυτό είναι τόσο σφοδρή και εκτός ελέγχου κάποιες φορές. Περιλαμβάνει το φόβο, την ανασφάλεια, το άγχος, το θυμό, την οργή, την απελπισία. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε τις καταστροφικές της δυνατότητες και ότι μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις των ζευγαριών, αλλά από την άλλη όλοι μας θεωρούμε περίεργο να είναι κάποιος ερωτευμένος και να μη ζηλεύει ποτέ.
Προφανώς, τα πάντα έχουν να κάνουν με το μέτρο. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει να ζηλέψει, αλλά σαφώς μπορεί να ελέγξει το βαθμό και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η ζήλεια είναι πολύ περίεργη κατάσταση γιατί ισορροπεί κάπου μεταξύ τρέλας και λογικής.
Όλοι οι άνθρωποι που έχουν ζηλέψει έχουν φαντασιωθεί να προκαλούν καταστροφές σαν ταύροι σε υαλοπωλείο για να εκδικηθούν αυτόν ή αυτήν που τους έκλεψε το ταίρι. Η φαντασίωση της βίας είναι λογική και αναμενόμενη και μερικές φορές δρα ηρεμιστικά. Άλλες φορές πάλι η βία μπορεί να κορυφωθεί και να φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Όλοι μας ξέρουμε ότι τα εγκλήματα ζήλειας είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο, αν και συνήθως είναι οι άντρες που στρέφονται κατά των γυναικών τους, ή του αντίπαλου δέους.
ποιος θα πει ότι η ζήλια εδώ είναι αδικαιολόγητη;
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΟΤΙ Η ΖΗΛΕΙΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ;

Η ζήλεια δεν είναι πάντα παράλογη

Ορισμένες αντιδράσεις ζήλειας ωστόσο δεν είναι παράλογες. Το αντίθετο. Είναι πολύ λογικές και αναμενόμενες, καθώς κανείς δεν μπορεί να ζει σε καθεστώς ανασφάλειας για πολύ καιρό και να καταπίνει τα συναισθήματά του. Παρακολουθήσεις, το διάβασμα μηνυμάτων στο τηλέφωνο ή στο email, σκηνές ζηλοτυπίας στο σπίτι και άλλες μορφές ζήλιας είναι συχνές και ως ένα σημείο λογικές.

Το τέρας «ζήλεια»

Το μεγάλο πρόβλημα με τη ζήλεια και τον έρωτα προκύπτει όταν η ζήλεια είναι φανταστική. Σε πολλές περιπτώσεις ο έρωτας γίνεται εξάρτηση και εμμονή και οδηγεί τον έναν από τους δυο να βλέπει φανταστικούς εχθρούς παντού. Έστω και αν δεν υπάρχει πραγματική απειλή, κάποιοι τη βλέπουν, την τροφοδοτούν και τη συντηρούν, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος φόβος τους να γίνεται πραγματικότητα, όχι γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα, αλλά γιατί εκείνοι το δημιούργησαν. Η ζήλεια είναι ένα τέρας που γεννιέται από τον εαυτό του και τρέφεται από τον εαυτό του», γράφει στον «Οθέλλο» ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και έχει εν μέρει δίκιο.
Η ζήλεια είναι ταυτισμένη όμως και με την αναζήτηση της αλήθειας. Ο ζηλότυπος θέλει να μάθει αν αυτό που πιστεύει ή φαντάζεται είναι αλήθεια ή όχι. Μπορούμε όμως όλοι να αντέξουμε την αλήθεια; Όχι, για αυτό και η ζήλεια στις σχέσεις δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Ζήλεια, ένα δίκοπο μαχαίρι

Η ζήλεια σε ανεκτά όρια μπορεί να μην σκοτώσει τον έρωτα, μπορεί να τον επαναφέρει και να τον αναζωογονήσει. Μερικές φορές οι άνθρωποι που γίνονται αντικείμενα ζήλειας από τον σύντροφό τους, αισθάνονται κολακευμένοι και αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μέσα στη σχέση τους, ξέροντας ότι το έτερον τους ήμισυ ενδιαφέρεται για αυτούς πραγματικά.
Επειδή όμως αυτά τα παιχνίδια είναι επικίνδυνα και η ζήλεια είναι δίκοπο μαχαίρι, καλό είναι να θυμόμαστε ότι πάνω από όλα χρειαζόμαστε μέτρο και ηρεμία στη σχέση μας. Ο έρωτας είναι πολύ σημαντικός για να παίζουμε μαζί του και να τον καταστρέφουμε με  τη ζήλεια!!!
                                                                                               πηγή: http://www.eros-erotas.gr/






6 σχόλια:

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

όταν η ζήλια μεταφράζεται σε αγωνία έρωτα.... τότε απολύτως θεμιτή.
όταν μεταφράζεται σε αρρώστια.... τότε τρέξε μακριά!

καλό ξημέρωμα άγγελέ μου!

υ.γ. έξοχο το τραγούδι!

ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε...

Καλημέρα άγγελέ μου από την χιονισμένη Πέλλα.
Πολύ καλή η ανάρτηση σου. Πιστεύω πως όταν αγαπάς ζηλεύεις, σε λογικά πλαίσια όμως. Σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρομαι στην αρρωστημένη ζήλια που σαν αποτέλεσμα αυτής είναι η ψυχοσωματική βία, αναφέρομαι στην υγιής ζήλια που είναι το αλατοπίπερο της σχέσης.

Να είσαι πάντα καλά και να περάσεις υπέροχα τον μήνα αυτό!! Φιλιά.

Δια Βίου Ανέλιξη ΚοινΣΕπ είπε...

ζήλεια?
τι είναι αυτό?
καλημέρα

valia είπε...

@ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΩ Κ ΕΓΩ!!
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!

valia είπε...

@ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ ΑΠ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΝΗΣΙ!ΖΗΛΕΥΩ (ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ...)ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΣΑΣ!!!
ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ,ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΗΛΙΟ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΒΕΒΑΙΑ!
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΚΤΕΠΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ...ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ...ΔΕΝ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κ ΕΣΥ ΤΟ ΙΔΙΟ!

valia είπε...

@Βασω Α.
..κ εσυ καλα τα σκεφτεσαι...
ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ ΖΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ...
Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΣΕΣ Κ ΑΥΤΟ!!
ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!!!