Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Από καρδιάς μηνύματα:Ποτέ δεν είναι αργά!

Ζώντας και μεγαλώνοντας παιδιά σήμερα, σε μια κοινωνία με πολλούς κινδύνους,θέλω και νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ τις σκέψεις μου και με άλλους γονείς που έχουν τις ίδιες ανησυχίες προβληματισμούς,φόβους, αγωνίες για το μέλλον των παιδιών τους, όπως εγώ.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι συνθήκες  του σύγχρονου κόσμου απαιτούν από το άτομο να είναι ενεργό και αυτόνομο.Σ αυτή λοιπόν την πραγματικότητα η πρόληψη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο δίνοντας  δυνατότητες και ευκαιρίες για τη δημιουργία μικρών κοινωνικών ομάδων σταθερής διάρκειας οι οποίες προάγουν υπεύθυνα και αυτόνομα άτομα.

Δυστυχώς κανείς δεν μας δίδαξε πως να είμαστε γονείς στη σημερινή πολύπλοκη πραγματικότητα.
Δεν υπάρχει καμιά έτοιμη συνταγή!Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας όπως μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, με λογική και εμπειρία.Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και συνεχίζουν ν αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς.Οι κίνδυνοι που καλούνται ν αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας δεν είναι οι ίδιοι όπως στα δικά μας χρόνια, αλλά ούτε και οι δυνατότητες-ευκαιρίες που μπορούν ν αξιοποιήσουν.
Γι αυτό πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας ΑΡΧΕΣ και ΑΞΙΕΣ που θα τα δυναμώσουν και ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ  που θα τα βοηθήσουν να γίνουν ΥΠΕΥΘΥΝΑ και  ΑΥΤΟΝΟΜΑ για να μπορέσουν να βρουν το νόημα της ζωής τους.
Χρειάζεται να τους δείχνουμε κάθε στιγμή την ΑΓΑΠΗ μας την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, το ΣΕΒΑΣΜΟ μας!Να τα ενθαρρύνουμε, να τονίζουμε τα θετικά τους στοιχεία, να συζητάμε τις ανησυχίες τους όποια ηλικία και να έχουν δεν έχει σημασία,γιατί για  κάθε ηλικία οτιδήποτε κάνουν τα παιδιά έχει σημασία γι αυτά. Ν αναγνωρίζουμε τα λάθη, να είμαστε δίπλα τους όταν μας χρειάζονται!

Βέβαια για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει πρώτα  να κάνουμε δουλειά με τον εαυτό μας.Πράγματα που θεωρητικά ξέρουμε να τα κάνουμε πράξη.Κάνοντας σιγά-σιγά αλλαγές στον εαυτό μας βλέπουμε ότι όλοι γύρω μας αλλάζουν!!:Καλυτερεύει η σχέση με τον σύντροφό μας, τον ακούμε και μας ακούει,τον καταλαβαίνουμε και μας καταλαβαίνει, τον σεβόμαστε και μας σέβεται.Αναγνωρίζουμε τα λάθη στη συμπεριφορά μας και προσπαθούμε μαζί να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας δίνοντάς τους ΕΦΟΔΙΑ που θα τα κάνουν ΑΥΤΟΝΟΜΑ άτομα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΑ.
Δεν αρκούν μόνο τα υλικά αγαθά και η πλούσια παροχή τους.
Χρειάζονται και ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ και  ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ  ΚΑΛΥΨΗ!!

Νιώθοντας την ανάγκη κ εγώ να μάθω και γνωρίζοντας ότι γίνεται κάποια προσπάθεια στον τόπο μου συμμετείχα στα σεμινάρια του "Θησέα" και πιστέψτε με δεν βγήκα χαμένη!Πολλές φορές πάλεψα με τα λάθη μου αλλά δεν εγκατέλειψα.Πολλές φορές σκέφτηκα ότι αν είχα ξεκινήσει πιο νωρίς από την νηπιακή ηλικία πόσο πιο εύκολα θα ήταν για μένα..ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!
Διψούσα να μάθω να γίνω καλύτερη για μένα, το σύντροφό μου, το παιδί μου!
Τα βήματά μου ήταν μικρά αλλά με γέμιζαν χαρά κ  αισιοδοξία βλέποντας ότι κάτι κέρδιζα!
Σίγουρα κανείς δεν είναι τέλειος και ξέρουμε ότι "ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΩΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ" !

Γι αυτό μη διστάζετε ξεκινήστε τώρα όποια ηλικία έχουν τα παιδιά σας, ακόμα κ αν δεν έχετε  ακόμη παιδιά.Δώστε την μάχη με τον εαυτό σας,μην εγκαταλείπετε όταν δυσκολευόσαστε γιατί πιστέψτε με ΑΞΙΖΕΙ....

Καθένας μας απ την πλευρά του θα βοηθήσει στο χτίσιμο της αυριανής κοινωνίας.Ας βάλουμε κ εμείς το λιθαράκι μας λοιπόν... 

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι άγγελε μου έτσι!

Δια Βίου Ανέλιξη ΚοινΣΕπ είπε...

Χαχα στο αδελφό Κέντρο!
Καλό βράδυ Βάλια μου

Eleni είπε...

Καλησπέρα!!!Μου άρεσε πάρα πολύ το post σου!!!Και ποιος δεν έχει παλέψει με τα λάθη του, εκεί είναι που χρειάζεται αυτοκυριαρχία!!!Τα κυριότερα πιστεύω και γω πως είναι οι γερές βάσεις και η συναισθηματική κάλυψη!!!Φιλιά!!!

KaPaworld είπε...

συμφωνώ τόοοοοσο πολύ!!!

valia είπε...

Dark13Sun

Αυτή είναι η πραγματικότητα και την ακολουθούμε...δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς!!!
...Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στις ψυχούλες που φέραμε στον κόσμο...και τουλάχιστον εγώ θα κάνω ότι περνάει απ το χέρι μου...να ζήσει και να προοδεύσει αξιοπρεπώς!!!

Καλό ξημέρωμα να έχεις!!

Υ.Γ. ΑΝ το καλοσκεφτείς είναι μια απάντηση στην αντίστοιχη δική σου ανάρτηση "Σιωπηλοί Δολοφόνοι" για τον τρόπο που πρέπει να μεγαλώνουν αυτές οι ψυχούλες...κοίτα σύμπτωση-ειρωνία πως ταίριαξε η αντίθεση...μ επηρέασαν αυτά που έγραψες κ εκτονώθηκα στη δική μου ανάρτηση...

valia είπε...

Βάσω

...δεν ν κακό....!!!
Όλα χρειάζονται στη ζωή μας....

Καλό ξημέρωμα να έχεις!!

valia είπε...

ΕΛΕΝΗ

Πιστεύω με τέτοια γερά εφόδια...η αυτοπεποίθηση των παιδιών θάναι μόνιμη συνεργάτης τους....
Μόνο όταν κυριαρχεί αυτή, πάει μπροστά ο κάθε άνθρωπος!!

...τα υπόλοιπα θα τ αναλάβουν τα ίδια τα παιδιά!!!

Καλό ξημέρωμα να έχεις!!

valia είπε...

Μαζί KaPa

Ποιος γονιός που αγαπάει το παιδί του δεν θα συμφωνούσε;;;

Καλό ξημέρωμα να έχεις! φιλιά!!

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

ξέρω από πρώτο χέρι τι λες!
ξεκίνησα, όταν έγκυος ήμουν στο δεύτερο παιδί μου, να παρακολουθώ μια σχολή γονέων.
πήρα και έμαθα πάρα πολλά. όσα μπόρεσα ν' αφομοιώσω τα εφάρμοσα στην πράξη και δεν το μετάνιωσα ποτέ!

φιλάκια άγγελέ μου!

valia είπε...

ΛΥΧΝΕ ΜΟΥ

Έτσι είναι!!όταν από την πρώτη δημοτικού του δικού μου παιδιού το έμαθα ήμουν κάπως διστακτική...ξεκίνησα μαγκωμένα...αλλά όσα έμαθα εκεί με βοήθησαν σε πολλές φάσεις της ζωής μου!!

Μέσα στην καθημερινότητα της οικογένειας με τις έννοιες τα προβλήματα τα νεύρα και όσα έχουμε όλοι μας καθημερινά είναι αδύνατον να δώσουμε αυτά ακριβώς που πρέπει και αναλογούν στα παιδιά μας...

Δουλεύοντας στο Θησέα έμαθα να διαχειρίζομαι τις καταστάσεις!! Στην αρχή δεν έβλεπα πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά συνέχιζα να προσπαθώ κ με τον καιρό ήρθαν και τώρα βλέπω το καμάρι μου
που είναι 17 κ νιώθω περήφανη που
έχουμε μια ισσοροπημένη σχέση,σεβόμαστε ο ένας τις ανάγκες του άλλου γιατί η περίοδος της εφηβείας είναι δύσκολη σ αυτή την εποχή με τόσο χύμα καταστάσεις..

Έχει ξεκινήσει κ εκείνος στην ομάδα εφήβων και προχωράει για να βγει από του χρόνου στην κοινωνία ένα υπεύθυνο άτομο και να ευχαριστηθεί τη ζωή και το μέλλον του!!

Ότι καλό κάνουμε για τον εαυτό μας δεν το μετανιώνουμε ποτέ...είναι σίγουρο!!!

Φιλιά καλό απόγευμα Βίκυ μου να τα χαίρεσαι κ εσύ τα καμάρια σου!!!

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

"Άγγελέ" μου, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ αυτή η ανάρτησή σου. Με έκανε να καταλάβω τι ποιότητα ανθρώπου κρύβεις μέσα σου. Κανένας μας δεν έχει σπουδάσει γονέας, γι' αυτό, και όσοι από εμάς είμαστε ευσυνείδητοι άνρωποι, ευαίσθητοι, και έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας, δεν αναπαυόμαστε ποτέ. Κι εγώ, όπως κι εσύ, προβληματιζόμουν καιεξακολουθώ να προβληματίζομαι, για το πώς θα μεγαλώσω όσο πιο σωστά τα παιδιά μου. Έχουμε παιδί στην ίδια ηλικία! Η Σταυρούλα μου είναι 17.
Εγώ σαν μουσικοπαιδαγωγός, ήξερα τα της μουσικής παιδαγωγικά, αλλά και γενική παιδαγωγική. Με βοήθησαν πολύ αυτές οι γνώσεις μου, όμως διάβασα και τρία εξαιρετικά βιβλία, που με βοήθησαν επίσης πάρα πολύ.
Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν γονείς σαν και σένα!
Με την αγάπη μου!!!

valia είπε...

Ροδούλα

Νάσαι καλά σ ευχαριστώ!!
Χαίρομαι που εσύ έχεις την πολυτέλεια με τις γνώσεις που διαθέτεις να μπορείς να χειριστείς τις καταστάσεις πιο άνετα βάση της εκπαίδευσής σου!

Ποτέ μου μέχρι τώρα δεν θεώρησα τον εαυτό μου τέλειο γονιό...είχαμε και τις άσχημες πλευρές μας μέχρι να φτάσει σ αυτή την ηλικία...
αλλά πάντα είχα τη διάθεση να μαθαίνω πως να διαχειρίζομαι καλύτερα τα κάθε επόμενα που ερχόντουσαν και μέσα από βιβλία και συζητήσεις με άλλους γονιούς που είχαν περάσει από αυτή την ηλικία έβρισκα τρόπους να κάνουμε τη συμβίωσή μας πιο άνετη, ευχάριστη δημιουργική και λειτουργική!!
Μέχρι στιγμής τα έχω καταφέρει κ αυτό μου δίνει απίστευτη δύναμη να παλεύω κάθε μέρα για το μεροκάματο!

Είσαι στην ίδια φάση αγωνίας για του χρόνου στις πανελλαδικές και για το μέλλον της τότε κ εσύ ειδικά σε τέτοια περίοδο κρίσης...πέσανε τα καημένα τα παιδιά μας σε δύσκολες εποχές για σταδιοδρομία...ή για να μπορούν έστω να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί...

Χάρηκα που βρήκα κ μέσα από εδώ ανθρώπους να μοιραστούμε τις ίδιες ανησυχίες κ αγωνίες!

Νάσαι καλά να την καμαρώνεις!!Φιλιά Καλό Βράδυ σου εύχομαι!!

valia είπε...

Ροδουλα

Υ.Γ.Αν θέλεις στείλε μου σε mail τα βιβλία που λες να ρίξω μια ματιά και σε αυτά...ότι μαθαίνουμε καλό είναι ποτέ δεν πάει χαμένο!

Δια Βίου Ανέλιξη ΚοινΣΕπ είπε...

Ίσα ίσα Βάλια μου δεν είναι καθόλου κακό. Έχω την ευθύνη ενός αντίστοιχου Κέντρου στη Θεσσαλονίκη και βοηθούμε πάρα πολλούς νέους γονείς και όχι μόνο. Και είμαι πολύ περήφανη για τη δουλειά μας.
Όλοι πρέπει να αναζητούμε βοήθεια αν θέλουμε να είμαστε καλύτεροι.
Καλό βράδυ.

valia είπε...

Βάσω
Θέλω να γίνομαι καλύτερη σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή μου...αλλά περισσότερο απ όλα σε ότι αφορά το παιδί μου...γι αυτό πάντα ψάχνομαι για να μαθαίνω κάτι καινούριο γιατί έχω υποχρέωση απέναντί του να στέκομαι δίπλα του και συμπαραστάτης του σε κάθε επιλογή του!

Σ ευχαριστώ!Καλό βράδυ!!