Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΜΕΛΟΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΕΣ (ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕΛΕΤΙΝΙΑ)

Εδώ και 4 μήνες περίπου μ έχει πιάσει μια έντονη επιθυμία να βγάλω στην επιφάνεια το μαγειρικό μου ταλέντο,είτε στα γλυκά είτε στα φαγητά!

Γενικά μ αρέσει "η κουζίνα",αλλά λόγω έλλειψης χρόνου δεν ασχολιόμουν τόσο έντονα και περιοριζόμουν στα απαραίτητα...!
Εγώ το βρίσκω και εκτόνωση...απασχόληση του μυαλού μου  απ τις αρνητικές σκέψεις που μ απασχολούν τελευταία λόγω κρίσης...Έτσι μου βγήκε η δημιουργικότητα που έτσι κ αλλιώς στη ζαχαροπλαστική την έχω στο αίμα μου απ τον παππού μου τον Αντρέα τον λουκουματζή!!

Λοιπόν όταν μπω στην κουζίνα ξεχνάω να βγω!....γίνεται  πεδίο μάχης κυριολεκτικά!...Η απορία του Τάσου είναι ποιος θα τα φάει όλα αυτά...αφού εγώ είμαι σε περίοδο διατροφής....κ εκείνος τι να πρωτοφάει...Μα τ αγαπημένα μου πρόσωπα του λέω:οικογένεια και φίλοι!Εγώ δημιουργώ κ η  ευχαρίστησή μου είναι να τα απολαμβάνουν οι άλλοι...Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπω τις εκφράσεις τους από τις γεύσεις που γαργαλάνε τους ουρανίσκους τους!! Έχω φτιάξει αρκετά κ θέλω να  τα μοιραστώ μαζί σας,προς το παρών μια κ είναι επίκαιρα λόγω Πάσχα θα σας κεράσω ΜΕΛΕΤΙΝΙΑ τα Πασχαλινά γλυκά από τη Σαντορίνη.Αχ αυτή η Σαντορίνη!Την επισκέφθηκα το 1999 και με ΜΑΓΕΨΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!!Δεν έχω καταφέρει να ξαναπάω από τότε αλλά την έχω σε καρτ ποστάλ  στο χώρο της κουζίνας για να θαυμάζω καθημερινά την "άγρια ομορφιά"  της!!
Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΑΣ!
ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΑ!

  ΜΕΛΕΤΙΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ: ΖΥΜΗ
5ΟΟ γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ.μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200γρ. γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
ΓΕΜΙΣΗ:
600 γρ.φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη
1/2 φλυτζάνι θυμαρίσιο μέλι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας φρυγανιά
1/4 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
2 αυγά
1 αυγό για επάλειψη
 κανέλα για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με κουτάλι ή στο μίξερ.Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι προσθέτουμε μετά  τη μαργαρίνη σε κομματάκια ψυχουλιάζουμε με τα δάχτυλα (τρίβουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος).Κάνουμε λακούβα προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό τη ζάχαρη.Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη,την αφήνουμε 45 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας με αλέυρι όποτε είναι αναγκαίο ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλο.Με  κουπ πατ ή με ροδάκι κόβουμε δίσκους ζύμης 10 εκ.
Σε κάθε κομμάτι ακουμπάμε 1 κουτ γλ. γέμιση.Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά, τσιμπώντας τα,φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση. Εγώ τα έβαλα κ σε φόρμες για ταρτάκια.Τ' αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες, τ αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε στους 180 C για 25',να ροδίσουν.Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Η συγκεκριμένη δόση είναι για 35-40 κομμάτια αναλόγως το μέγεθος που τα φτιάχνουμε.




                                       ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ!!



10 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Γεια στα χέρια σου, τι νόστιμα που φαίνονται!
Δεν μας τα χες πει αυτά αγγελάκι, έχεις τελικά κρυφά ταλέντα!
Θα συμφωνήσω μαζί σου, η μαγειρική είναι εκτόνωση, είναι δημιουργία, είναι μεράκι!
Φιλιά!

valia είπε...

ΕΛΕΝΑ

Πάντα μου άρεσε αλλά χρόνος δεν περίσσευε για δημιουργίες!Κάποια στιγμή κ μάλλον απ τον καιρό που σας γνώρισα μ έπιασε μανία και διαβάζοντας τις συνταγές σας ξελογιάστηκα και ξαναμπήκα στην κουζίνα μου...μαζί με δικές μου φτιάχνω και διάφορες δικές σας συνταγές...γι αυτό δεν προλαβαίνω να φύγω απ την κουζίνα...μέχρι να την συμμαζέψω...ξαναρχίζω!!!

Ξεφεύγω κ απ το συνηθισμένο "τι θα φάμε σήμερα;"...με τις παραλλαγές που βλέπω εδώ!

ΜΕΡΑΚΙ όπως το είπες...!!!

Σ ευχαριστώ νάσαι καλά!!

Καλό βράδυ απ τη βροχερή σήμερα Σύρα!Φιλιά!

Eleni είπε...

Αγγελάκι συμφωνώ με τη Έλενα, κρυφό ταλέντο!!!Μπράβο σου!!!
Και γω με τη κουζίνα εκτονώνομαι, δημιουργώ, κάνω πειράματα διάφορα, δε θέλω να τρώμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, μου αρέσει να δοκιμάζω συνεχώς!!!Περιμένω και συνέχεια!!!
Φιλιά πολλά!!!

Summertime Blues είπε...

βροχή παντού λοιπόν!
θα εισηγηθώ να την κάνουμε κι εμείς τη συνταγή, φαίνεται μούρλια.
καλό βραδάκι, φιλιά.

Tante Kiki είπε...

Καλησπέρα Άγγελέ μου! Τί να πω;; Ότι δεν συμφωνώ μαζί σου ότι η μαγειρική σε χαλαρώνει και σε εκτονώνει;;;; Δεν γίνεται γιατί είναι αλήθεια!!! Υπέροχα τα μελιτίνια σου!!! Καλή κι ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε!

Δια Βίου Ανέλιξη ΚοινΣΕπ είπε...

δε στέλνεις κανενα προς τα εδω?

valia είπε...

ΕΛΕΝΗ

Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ!Κ ΕΣΥ ΝΑΧΕΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΙΔΕΕΣ!!

...ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...!!!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΟΥ Κ ΦΙΛΙΑ...ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΞΑΝΑ...!!!!

valia είπε...

Summertime Blues

...βροχή δεν λες τίποτα!!!κατακλυσμός κ αυτή τη στιγμή με αέρα χειρότερο κ από χειμώνα!!

Ναι να κάνεις τη συνταγή αξίζει!!..ήδη κέρασα ένα φίλο και μου παράγγειλε να του φτιάξω ολόκληρη δόση...!

Την καλημέρα μου με φιλιά βροχερά!

valia είπε...

Tante kiki

ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ!!ΑΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ ΤΗΝ...ΑΡΓΥΡΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ!!
ΧΑΧΑ!

Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΠΙΣΗΣ!...ΌΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕΣ...ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ...ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΝΑ ΞΟΡΚΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ...

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΚΙΚΙ ΜΟΥ Κ ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑ!!!

valia είπε...

ΒΑΣΩ ΜΟΥ

...ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΑΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΗΠΩΣ...;;

ΑΝ ΚΑΙ Μ ΑΡΕΣΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ...
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ...ΑΡΑ ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΞΩ...!!

ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!