Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ...ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ...


<<Μάθημα ζωής από τον καρκίνο>>Δεν φώναξε, δεν ούρλιαξε, δεν έκλαψε. Σήκωσε μονάχα το βλέμμα της και ρώτησε τον ειδικό: "Πόσες πιθανότητες έχω;". " Μισές μισές...", απάντησε εκείνος. «Και μετά;», ξαναρώτησε. 'Τακτική παρακολούθηση για πιθανή επανεμφάνιση", είπε ο γιατρός. H Θάλεια δίνει εδώ και εννέα χρόνια μια απίστευτη μάχη γενναιότητας με τον καρκίνο... H Θάλεια μάζεψε την τσάντα της και τον φάκελο με τις εξετάσεις και βγήκε στον δρόμο. Ήταν ένα ζεστό αυγουστιάτικο πρωινό.

Διέσχισε και τα δύο ρεύματα της Λ. Αλεξάνδρας δίχως να περιμένει το φανάρι - λες και δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Δεν άκουγε καν τα κορναρίσματα, ούτε τις βρισιές των οδηγών. Ύστερα άρχισε να περπατά ασταμάτητα, δίχως προορισμό. Μέχρι που κατέρρευσε σ' ένα παγκάκι στην Πλατεία Αμερικής. Δεν θυμάται τίποτα άλλο από εκείνη την ημέρα. Μόνο ότι στο σπίτι της έφτασε αργά το απόγευμα...

Δύναμη και θέληση τα όπλα μου.
Εννέα χρόνια αργότερα και η Θάλεια στα 45 της χρόνια παλεύει ακόμα με τον καρκίνο που της εμφανίστηκε συνολικά τέσσερις φορές: "Έχω τη δύναμη και τον νικώ κάθε φορά που έρχεται. Και αν ξανάρθει, πάλι θα τον νικήσω! Γιατί αυτό είναι που περιμένει ο καρκίνος: να σε βρει ανέτοιμο, αδύναμο, ευάλωτο, δίχως όπλα! Εγώ έχω όπλα - τη δύναμή μου και τη θέλησή μου να ζήσω..."

Έχει υποβληθεί έως τώρα σε πέντε χειρουργεία - δύο αφαίρεσης μαστών, ένα γυναικολογικό, ένα σε ευπαθές όργανο και το τελευταίο για μελάνωμα στον μηρό πριν από τρεις μήνες - και αντέχει ακόμα. Έχει μια βαθιά λαχτάρα να μεγαλώσει και να στηρίξει τα δυο της κορίτσια - 18 και 14 χρόνων αντίστοιχα - που με τη σειρά τους βοηθούν, στηρίζουν και ενθαρρύνουν τη μητέρα τους στον δύσκολο αγώνα της.

Ο άνδρας της Θάλειας πέθανε από έμφραγμα λίγο πριν εκείνη αρρωστήσει: "Είναι τόσο απρόβλεπτη η ζωή! Οι ανατροπές έρχονται μέσα σε δευτερόλεπτα, εκεί που δεν το περιμένεις. Είχαμε μαζί μια βιοτεχνία ρούχων στη N. Ιωνία, παλεύαμε μέρα - νύχτα, αλλά ήμασταν μια ευτυχισμένη οικογένεια. Όταν έφυγε εκείνος, αναγκάστηκα να πουλήσω την επιχείρηση και να πιάσω δουλειά σε μια ιδιωτική εταιρεία. Λίγους μήνες μετά μού εμφανίστηκε καρκίνος στον αριστερό μαστό... ".

H αποδοχή του προβλήματος είναι το πιο δύσκολο για έναν καρκινοπαθή. "Όταν το καταφέρεις όμως, έχεις τη μισή λύση. Γιατί παραδέχεσαι ότι έχεις έναν εχθρό και ετοιμάζεις τα όπλα σου! Στην αρχή, είναι αλήθεια, νόμισα ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Έξω είχε 40 βαθμούς και εγώ κρύωνα. Δεν υπήρχαν αισθήματα, ούτε καν πόνος. Μονάχα ένα απίστευτο κενό... Ήταν σαν να είχα κιόλας πεθάνει...".

H αίσθηση αυτή δεν κράτησε περισσότερο από 3-4 ημέρες: "Ξαφνικά, το τρίτο πρωινό σηκώθηκα από το κρεβάτι μου και ήμουν ένας άλλος άνθρωπος. Είχα βρει πάλι το γέλιο και την αισιοδοξία μου. Κοιτάχθηκα στον καθρέφτη και είπα στον εαυτό μου: 'Θάλεια, δεν φαίνεσαι να έχεις καρκίνο. Μια χαρά είσαι. Όμορφη και ρόδινη! Και έτσι θα μείνεις, δεν θα το αφήσεις να βγει προς τα έξω...'".

Κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία
Κάθε φορά που έκανε χημειοθεραπεία, επέστρεφε την ίδια ημέρα στη δουλειά της! Δεν ντράπηκε ούτε φοβήθηκε ποτέ να πει "είμαι καρκινοπαθής» και ο καρκίνος ήταν τελικά για τη Θάλεια «το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που πήρα ποτέ... Αυτό το μάθημα με έκανε να δω και τη ζωή και τους ανθρώπους με ένα διαφορετικό βλέμμα... Με έκανε να εκτιμήσω κάθε μικροχαρά και με δίδαξε να ζω την κάθε μου μέρα σαν να είναι η τελευταία!".

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι "τα έχω καλά με τη συνείδησή μου και κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ είμαι έτοιμη και να μην ξυπνήσω, αφού δεν έχω παραλείψει να κάνω κάτι καλό, μια μικρή ανθρώπινη πράξη, να βοηθήσω κάποιον που έχει ανάγκη, να περάσω από ένα θάλαμο καρκινοπαθών και να τους πω 'με βλέπετε, ήμουν και εγώ εδώ και τώρα είμαι καλά', να σφίξω ένα χέρι, να χαμογελάσω σ' ένα θλιμμένο πρόσωπο, να χτυπήσω την πόρτα της διπλανής μου γερόντισσας και να της προσφέρω ένα πιάτο φαγητό ή να πιούμε μαζί τον απογευματινό μας καφέ...".

Δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται πάλι σε φάση θεραπείας. Θέλει να ελπίζει ότι αυτή η φορά "είναι και η τελευταία, αλλά και αν δεν είναι έτσι, θα έχω κρατημένα τα όπλα μου και θα είμαι σε επιφυλακή. Ο καρκίνος επιμένει γιατί θέλει να μου δώσει και άλλα μαθήματα. Δεν θα τα αρνηθώ...".

Αξίζει να παλεύεις για τη ζωή                                                   
Δεν του επέτρεψε τελικά να βγει προς τα έξω! Ακόμα και τα χειρουργεία αφαίρεσης μαστού δεν της άφησαν «μια αίσθηση ακρωτηριασμού ή αναπηρίας. Έκλαψα περισσότερο από ανακούφιση που έφυγε από πάνω μου το 'πρόβλημα' παρά από την έλλειψη των μαστών που ήταν το 'σύμβολο' της γυναικείας μου οντότητας. Έπεισα τον εαυτό μου ότι όταν κάποιο μέλος του σώματος είναι άρρωστο ή νεκρό, είναι και περιττό, πρέπει να φεύγει. Τον έπεισα για κάτι ακόμα: αξίζει να παλεύεις για τη ζωή, γιατί τίποτα πολυτιμότερο δεν υπάρχει απ' αυτήν...

Ταλαιπωρήθηκε πολύ, αλλά δεν πτοήθηκε: "Έδινα δύναμη στα κοριτσάκια μου και αντλούσα από τη δική τους δύναμη, το δικό τους μεγάλο κουράγιο. H βεβαιότητα ότι αν έχανα τη δύναμή μου θα έχανα και τη μάχη και θα έμεναν μόνες, ήταν και το 'καταπραϋντικό' μου για τους πόνους και τις ταλαιπωρίες που πέρασα. Πήγαινα για χημειοθεραπεία σαν να πήγαινα σε μια ωραία θεατρική παράσταση. Και την ώρα που το φάρμακο περνούσε και έκαιγε τη φλέβα μου μεταφερόμουν σε μια ωραία παραλία και εκεί έκτιζα κάστρα με τις κόρες μου...".

8 σχόλια:

Ειρήνη είπε...

Απλά συγκλονιστικό!!!Μπράβο της!!!

magda είπε...

Βάλια μου,
Τι συγκλονιστική αφήγηση!!!
Πόσα συναισθήματα ένοιωσα διαβάζοντας την...
Όμως υπερίσχυσε ο θαυμασμός μου για την υπέροχη μητέρα και γυναίκα!!!
Είθε η Παναγία να είναι δίπλα της κάθε στιγμή!
Σου στέλνω την αγάπη μου

Χρυσούλα είπε...

Σου γράφω με δάκρυα στα μάτια....κατανοώ....συγκινούμαι...θυμάμαι....Μπράβο στη Θάλεια για τον τρόπο που το αντιμετώπισε!....Εύχομαι να της δίνει δύναμη ο Θεός για να συνεχίσει!... Ξέρεις Βάλια,...πολλοί άνθρωποι, (όσο παράξενο κι`αν ακούγεται...)δοξάζουν το Θεό γι`αυτό που τους έτυχε....γιατί μέσα απ`αυτό πήραν πολλά μαθήματα...άρχισαν να εκτιμούν τη ζωή...να την αγαπάνε.... γνώρισαν τα όριά τους...γίνανε καλύτεροι άνθρωποι.....επειδή ακριβώς κατάλαβαν ότι η ζωή δεν είναι δεδομένη...άρχισαν να ζούνε!!!...
Μακάρι ΚΑΝΕΝΑΣ άνθρωπος να μην αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο.....αλλά αν συμβεί....ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ...ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ...ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ...και θα τα καταφέρουμε!....Ο φόβος, είναι φυσιολογικό να υπάρχει...δεν θα τον αφήσουμε όμως να μας λυγίσει...θα τον ελέγξουμε..όσο μπορούμε....και πάντα θάχουμε στο νού μας όμορφες μέρες....και όμορφα γεγονότα που θέλουμε να ζήσουμε....Το δικαιούμαστε!!!...
Καλό βράδυ!

Levina είπε...

Πόσο όμορφος άνθρωπος αυτή η γυναίκα! Πόση δύναμη ψυχής κρύβουν μέσα τους οι άνθρωποι που δοκιμάζονται τόσο σκληρά και βγαίνουν νικητές με το χαμόγελο στα χείλη.
Κάθε φορά που παραπονιόμαστε για το οτιδήποτε, που μας πιάνει υστερία για το παραμικρό εκεί πρέπει να πηγαίνει το μυαλό μας και να σκεφτόμαστε αν αξίζει οτιδήποτε τον κόπο για να αναλώνουμε την σκέψη μας πέρα από την ίδια την ζωή.
Η ζωή είναι πιο σημαντική από όλα τα άλλα!!!!

valia είπε...

Eιρήνη

Καλή σου μέρα!!

...ναι θα συμφωνήσω μαζί σου!!!

Καλώς ήρθες στις σκέψεις μου!!!
να περάσεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο...γεμάτο ΖΩΗ!!!

ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑ!!Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΛΤΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΕΔΩ!!!!

valia είπε...

magda

Καλή σου μέρα!!

...πως να μην νιωθεις θαυμασμό για μια τέτοια γυναίκα...για τον αγώνα της κ τη διψα που εχει για τη ζωη!!!

Ειμαι σιγουρη πως η Παναγια ειναι παντα διπλα της να της δινει κουραγιο!!!

φιλια πολλαααααααααα!!!Καλό σαββατοκύριακο να περασεις!!
Σ ευχαριστω για τη βολτουλα σου απο εδω!!

valia είπε...

Χρυσουλα μου
γεια σου!!!

...ξερεις..."ο τροπος" που αντιμετωπιζουμε πολλες καταστασεις της ζωης μας απο την πιο μηδαμινη ...μεχρι την πιο σημαντικη...που ειναι η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ ΜΑΣ....μας βγαζει απο δυσβατους δρομους κ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥΣ!!!!

ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΙΡΩΝΙΚΟ...ΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ
ΤΟ ΘΕΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΠΑΝΤΑ...ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ!!

ΦΥΣΙΚΑ Κ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΧΑΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!!!

ΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ Κ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ...ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ!!!

ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ Κ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΕΜΑΣ!!!

ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑ!!ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ Κ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!!

valia είπε...

Levina

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ!!!

ΕΙΠΕΣ ΤΗ ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗς ΥΠΟΘΕΣΗΣ...

ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ...!!!!!

ΟΛΟΙ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΣΤΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ....

ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ Κ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ...

ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑ!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!!!