Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Το τράβηγμα της πεζότρατας!


ΑΝΑΒΙΩΣΗ  ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΖΟΤΡΑΤΑΣ:

Η "τράτα" ή αλλιώς "πεζότρατα" είναι το αλιευτικό μέσο-παρόμοιο με τη σημερινή τράτα- που ρίχνεται σε μεγάλη έκταση σε λίμνες κ  θάλασσες με ομαλό βυθό κ σέρνεται αργά αργά από τη στεριά με σκοινιά.
Ήταν ο τρόπος ψαρέματος πριν εμφανιστούν τα σημερινά παρόμοια σκάφη.Μια βάρκα με τους "τρατάρηδες" αφήνει ένα  σχοινί στην μια άκρη της ακτής κ αφού ξανοιχτεί  λίγο αρχίζει να "καλάρει" το δίχτυ.Όταν τελειώσει το "καλάρισμα" η βάρκα πλησιάζει πάλι την ακτή κ πετάει το άλλο άκρο του σχοινιού στους πεζούς τρατάρηδες που αμέσως αρχίζουν  να σύρουν κ να τραβούν την τράτα.Συνήθως, ο καπετάνιος της τράτας είναι αυτός που δίνει κ το ρυθμό για να βγει το δίχτυ ομοιόμορφα κ να μην αδειάσει η ψαριά.Το τράβηγμα των σκοινιών γίνεται με μια ειδική τεχνική
"Το Φουρνέλι".Αυτό είναι ένα κομμάτι σκοινί, που από τη μια άκρη έχει ένα πάνινο ζωνάρι κ στην άλλη άκρη έχει ένα κόμπο.
Οι "τρατάρηδες" περνούν το ζωνάρι διαγώνια (συνήθως) στον ώμο τους, για να μπορούν να τραβάνε με μεγαλύτερη δύναμη κ με μια επειδέξια κίνηση περιστρέφουν την άκρη από το φουρνέλι γύρω από το τεντωμένο σκοινί της τράτας,πιάνουν  τον κόμπο κ τραβούν με ρυθμό.Από τους τρατάρηδες ο πρώτος κ ο τελευταίος δεν τραβάνε το σκοινί της τράτας.ο πρώτος κρατάει το σκοινί...απίκο(δηλαδή ανασηκωμένο στον αέρα),ώστε να διευκολύνει τους άλλους να το πιάσουν κ ο τελευταίος κάνει "ντούκες", δηλαδή τυλίγει το σκοινί σε κουλούρες. Το αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση του τραβήγματος είναι συνήθως εντυπωσιακό και η "ψαριά"-σχεδόν πάντα- καλή.

------------------------                   ---------------------------------
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο ο Πολιτιστικός σύλλογος Ποσειδωνίας "ο Ποσειδών"
σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ερμούπολης, το Τοπικό Συμβούλιο Ποσειδωνίας κ το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων προσκαλούν τους Συριανούς κ παραθεριστές
 το Σάββατο 4 Αυγούστου  κ ώρα 8:30 στην παραλία των Αγκαθωπών, στη νησιώτικη βραδιά που θ ακολουθήσει μετά το παραδοσιακό τράβηγμα της πεζότρατας.Πλήθος κόσμου-όπως κάθε χρόνο- θα έχει τη δυνατότητα ν απολαύσει τους νόστιμους μεζέδες, το ψήσιμο της σαρδέλας κ φυσικά ουζάκι κ κρασάκι με συντροφιά  τη ζωντανή κ παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα " Φιοράντης GROUP".

                                    ****πηγή: από την τοπική εφημερίδα του νησιού "Κοινή Γνώμη"***

ΣΚΑΦΗ Κ ΒΑΡΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΓΚΑΘΩΠΩΝ

                                                            ΑΓΚΑΘΩΠΕΣ-ΠΑΡΑΛΙΑ

2 σχόλια:

Ροδανθη είπε...

Καλημέρα Βάλια μου ή να πω καληνύχτα πας για ύπνο;Τι ωραίο έθιμο μακάρι να ήμουν κοντά να ερχόμουν τρελένομαι για κάτι τέτοια σε αντίθεση με τον άντρα μου που τα ψιλοβαριέται,φιλιά να είσαι καλά!!!

valia είπε...

Ροδάνθη

...ΤΗν ωρα που εστειλες μόλις ειχα πεσει για υπνο...ειχα ρεπο χθες...!!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

...Κ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΑ...ΔΟΥΛΕΥΑ Κ ΔΕΝ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ ΦΕΤΟΣ....ΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ....Κ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΔΑ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ!!!

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕς ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΑΝ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙΣ!!!

ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΜΑΣ-ΠΡΩΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ-ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ Κ ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!