Άγγελέ μου, Φύλακά μου, Σκέπος κ Βοήθειά μου με το θάρρος σε φωνάζω κ Προστάτη μου σε κράζω: Φώτισέ με,Φύλαξέ με Ισχυρά Προστάτεψέ με!(πρωινή προσευχη)

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ....



Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ


Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία, καθώςπρόδρομοι της βασιλόπιτας εντοπίζονται στα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια, αλλά και τις διάφορες αρχαιοελληνικές γιορτές που σχετίζονταν με τον "εορταστικό άρτο", όπως τα Θεσμοφόρια και τα Θαλύσια. Μέσω των φράγκων το κόψιμο της βασιλόπιτας απέκτησε τον τυχερό χαρακτήρα του με την τοποθέτηση ενός κέρματος στο εσωτερικό της, και με τη μορφή αυτή το έθιμο διατηρήθηκε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα όμως η προέλευση της βασιλόπιτας σχετίζεται και με ένα περιστατικό της Χριστιανικής ιστορίας.
Λέγεται ότι τον 4ο αιώνα μ.Χ, ο επίσκοπος Καισαρείας Μέγας Βασίλειος δέχθηκε την απειλή του Επάρχου της Καππαδοκίας ότι αν δεν του παραδώσει τα πλούτη της πόλης θα τη λεηλατούσε. Τότε ο Βασίλειος κάλεσε όλο το λαό να παραδώσει ό,τι πολύτιμο είχε, για να σωθεί η πόλη. Όταν μετά από θαύμα (ή κατ' άλλους αλλαγή στρατηγικής του Επάρχου) τα στρατεύματα αποχώρησαν, ο Βασίλειος διέταξε να ζυμωθούν ψωμάκια μέσα στα οποία τοποθετήθηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα και μοιράστηκαν στην πρωινή λειτουργία.
Σήμερα το έθιμο της βασιλόπιτας διατηρείται σε όλη την Ελλάδα σε διάφορες παραλλαγές. Αλλού η Βασιλόπιτα είναι κέικ, αλλού ψωμί σαν το Χριστόψωμο κι αλλού πίτα με φύλλο και αλμυρή γέμισηΠαντού όμως ένα φλουρί ή κάποιο άλλο τυχερό αντικείμενο περιμένει τον ευνοημένο της βραδιάς που θα κρατήσει την τύχη στο τσεπάκι του για όλη τη χρονιά.

ΠΗΓΗ:http://iliadeion.blogspot.gr

2 σχόλια:

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Πολλές ευχές για 365 μέρες
γεμάτες ευτυχισμένες στιγμές, ελπίδες και όνειρα, Yγεία, Αγάπη,
Τύχη, Χαρά κι Αισιοδοξία, πολλά χαμόγελα !!!!!

Καλή Χρονιά !!

valia είπε...

ΑΘΗΝΑ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ!!

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΣΟΥ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!

ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑ!!!